main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 november 2021 — 11:16

Is de coronapersconferentie het gewenste communicatiemiddel?

Er zijn er al een hoop geweest: coronapersconferenties. Miljoenen Nederlanders zaten aan het begin van de pandemie voor de buis gekluisterd om het laatste nieuws te horen van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het aantal dat kijkt naar de persco’s is inmiddels flink gedaald, dus rijst de vraag of deze nog wel werken.

De nieuwe coronamaatregelen, met de zogenoemde ‘avondlockdown’, zijn zondag ingegaan. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de piek aan besmettingen een flinke dreun krijgt. De Tweede Kamer gaat woensdag verder debatteren over deze maatregelen en tijdens dat debat bespreken de politici ook de aankomende ‘coronawinter’. De uitkomst daarvan wordt naar buiten toe veelal gecommuniceerd via een persconferentie. Maar is communiceren via deze weg nog wel gewenst? Een ambtelijk adviesgroep schrijft dat zij het kabinet adviseert om ook op zoek te gaan naar andere communicatiemiddelen.

‘Herhalen van de boodschap’

Afgelopen vrijdag, toen nieuwe maatregelen werden aangekondigd, keken vijf miljoen Nederlanders naar de persconferentie. Dat betekent dat er toch een hele grote groep de boodschap mist. “Dat niet iedereen kijkt begrijp ik wel, maar de vraag is of je iedereen bereikt”, zegt Raymond Knops, demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, bij Goedemorgen Nederland op NPO1. “Je moet dus goed kijken of de boodschap die daar wordt uitgezonden op een andere manier of via andere kanalen de mensen bereikt.”

Of de persconferentie nu de beste manier van communiceren is of niet, Knops benadrukt het belang van de boodschap die daarin wordt verteld. “Het begint bij de basismaatregelen”, zegt de politicus. “Als mensen zich daaraan houden, dan hoef je veel minder van de andere maatregelen te nemen. Dat is tot vervelends toe herhalen van de boodschap, maar wel een heel belangrijke boodschap.”

‘Belangrijk communicatiemoment’

Zo’n boodschap moet dan natuurlijk goed overkomen en de laatste tijd lijkt dat niet het geval te zijn. Er wordt namelijk veel gedemonstreerd en gereld naar aanleiding van de maatregelen die tijdens de persconferenties aangekondigd worden. De zorg is dan ook groot dat dit voorlopig blijft aanhouden. “Die zorg heb ik ook”, zegt Bert Wijbenga, burgemeester van Vlaardingen. “Wij hebben ons geprepareerd als er aanleidingen zijn die leiden tot spannende momenten. Met veel emoties en onrust. En mensen zijn tot veel slechte dingen in staat, is gebleken. Dat is helaas de grimmige kant van waar wij nu staan.”

Wijbenga steunt de persconferentiemomenten overigens wel. “Dat is een belangrijk communicatiemoment”, vertelt de burgemeester. “Maar het is ook pas het begin. Als gemeente spannen wij ons allemaal in om daarna in allerlei vormen mensen te informeren. Dat gebeurt digitaal, via posters, billboards, met jongerenwerkers, in het onderwijs, in bibliotheken. Een persconferentie bereikt misschien twee miljoen mensen, maar daarna komt er nog heel veel communicatie op volgend.”

LEES OOK: Nieuwe maatregelen op scholen: ‘Leerlingen zijn geen voorgeprogrammeerde fabriekjes’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer