main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
24 november 2021 — 16:14

Vijf maanden cel voor eerst veroordeelde relschopper Rotterdam

Voor de rellen van afgelopen weekend in Rotterdam is de 26-jarige Sharon M. uit Spijkenisse veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. M. is de eerste relschopper die woensdagmiddag tijdens een supersnelrechtzitting in de rechtbank in Rotterdam terechtstond voor het gooien van stenen en stoeptegels naar ME-busjes en politieauto’s, waar agenten in zaten, op de Lijnbaan en Coolsingel.

De officier van justitie eiste een celstraf van zes maanden, waarvan een maand voorwaardelijk voor de openlijke geweldpleging. De advocaat van M. pleitte voor een taakstraf.

‘Heel ernstig feit’

De rechter oordeelde “Er is een moment waarop u hebt gekozen mee te doen met stenen gooien. Dat is een heel ernstig feit. Bij zulke ernstige feiten en zulk gedag past alleen maar een gevangenisstraf. Een taakstraf vind ik niet passen en niet te verkopen aan de samenleving.”

Ook mag M. van de rechter een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen en ze moet een schadevergoeding aan de politie betalen van 1000 euro. De schade aan de ME-bus bedroeg ruim 9000 euro.

49 arrestaties

Een protest tegen het 2G-beleid ontaardde vrijdag op de Rotterdamse Coolsingel in een veldslag. De politie verrichtte 49 arrestaties. In het nauw gedreven agenten zagen zich genoodzaakt te schieten. Vijf mensen liepen schotwonden op, onderzocht wordt nog of het om politiekogels ging. Eén agent raakte dusdanig gewond dat hij moest worden afgevoerd naar een ziekenhuis. Tal van agenten liepen lichte verwondingen op.

“U heeft hun levens beïnvloed”, oordeelde de rechter. De officier sprak van een uitbarsting van geweld: “Het gaat om mensen die hun werk aan het doen waren. Mensen met een geliefde en een gezin. Dit heeft zo enorm ingegrepen in het leven van de politie, dat neem ik haar zeer kwalijk”.

‘Was een momentopname’

M. was in tranen na het vonnis. Ze zei eerder spijt te hebben van het gooien van stenen. “Het was een momentopname en ik heb er echt van geleerd dat ik dat niet moet doen. Het verpest gewoon mijn leven.”

Agenten verkeerden in doodsnood, hield de rechter de verdachte voor. Het is volgens de rechter nog maar de vraag of ze weer aan het werk durven. M.: “Ik heb agenten gesproken op het politiebureau en excuses aangeboden. Ik wilde dat het vredig verliep. Het spijt me voor de agenten, ik zou de situatie graag terug willen draaien.”

Supersnelrecht hoort bij het lik-op-stuk-beleid van politie en OM. Het wordt zo genoemd als verdachten binnen drie tot zes dagen voor de politierechter worden gebracht.

LEES OOK: Rellen in Rotterdam: ‘Demonstratie werd gebruikt als excuus om te gaan rellen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer