main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 november 2021 — 14:37

Doorstroom woningmarkt begint bij senioren: ‘Maak het aantrekkelijker voor ze’

De Tweede Kamer debatteert maandag over de woonbegroting. De VVD en ChristenUnie hebben een voorstel gedaan om meer overheidssubsidie uit te trekken voor woningbouw in dorpen en kleine gemeenten. Waarschijnlijk krijgen de twee formerende partijen vandaag ook de steun van de Tweede Kamer.

Tot nu toe komen alleen projecten van minimaal 200 huizen in aanmerking voor subsidie en daardoor hebben dorpen en kleinere gemeenten gezegd ervan af te zien. Dat zou volgens VVD en CU geheel anders moeten, om ook daar de bouw van woningen te bevorderen.

Het kabinet had al besloten om de snellere bouw van woningen te stimuleren. Daarvoor trekt het de komende tien jaar jaarlijks 100 miljoen euro uit. De vraag rijst echter wel om wat voor woningen het dan gaat.

Doorstroming

Volgens Kamerlid Liane den Haan moet het beginnen bij seniorenwoningen. “Ouderen blijven vaak te lang in hun eigen huis zitten, dat te groot is”, zegt zij in Goedemorgen Nederland. Verhuizen lijkt dan een logische optie. “Dat willen ze wel, maar er is geen passend aanbod.”

Dit probleem zorgt voor een stop op een goede doorstroom volgens Den Haan. Als ouderen verhuizen, kunnen jonge gezinnen namelijk die woning overnemen. In het huis van de jonge gezinnen kunnen weer starters terecht, etc. “Dat is nog niet genoeg”, stelt de fractievoorzitter. “Maar het is wel een eerste aanzet die heel erg gaat helpen.”

Volgens Den Haan moet de landelijke overheid hierin de regie pakken, om samen met provincies en gemeentes het gesprek aan te gaan. Belangrijk is dan dat “elke gemeente een woon- en leefvisie moet hebben”. Dat is ook een aangenomen motie, maar “het is nog lang niet zover”, zegt Den Haan. “De overheid moet dat aanjagen.”

‘Veel problemen voor gemeenten’

De burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, plaatst hier wel een kanttekening bij. “Wat je ziet is dat de gemeente als eerste voor heel veel problemen komt te staan”, zegt hij wat lacherig. “Maar waar ik het wel mee eens ben, is dat er pilots moeten komen voor senioren. Dat als ze gaan samenwonen, ze niet gekort worden op bijvoorbeeld de AOW. Hopelijk zorgt het voor wat reuring, dat mensen sneller bij elkaar gaan wonen, zodat er een woning achterblijft.”

Er zitten wel nog wat haken en ogen aan het idee van een soepele doorstroom, wat dan zou moeten beginnen bij de seniorenwoningen. “Heel veel senioren wonen in een koophuis dat hypotheekvrij is. Op het moment dat ze willen gaan huren, gaan ze er eigenlijk op achteruit”, reageert Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht.

“En dat komt door de te hoge huurprijzen”, gaat zij verder. “Je moet niet alleen een aanbod creëren, maar ook kijken naar iemands financiële situatie en hoe je het aantrekkelijker maakt voor senioren om die stap te wagen.”

LEES OOK: Gat in de woningmarkt: senioren verhuren ongebruikte woonruimte aan starters

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer