main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2021 — 13:46

Van Dissel brengt bezoek aan Catshuis, kabinet hakt knopen door

RIVM-baas Jaap van Dissel brengt vandaag een bezoek aan het Catshuis. Hij praat de betrokken bewindspersonen daar bij over het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het demissionaire kabinet.

De vraag die donderdag in het Catshuis moet worden beantwoord is welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet welke stappen er nodig zijn.

Het OMT kwam eerder op de dag samen en zou adviseren om een korte lockdown in te voeren, zo zeggen goed ingevoerde bronnen tegen het ANP en de NOS.

Bredere invoering coronatoegangsbewijs

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs. De QR-code zou dan nodig worden voor toegang tot bijvoorbeeld niet-essentiële winkels.

Er werd in de persconferentie van vorige week ook gesproken over de mogelijkheid om de coronapas in te voeren op de werkvloer, zonder dat het een verplichting vanuit de overheid zou zijn. Maar tegen dit idee leeft veel weerstand in de Tweede Kamer. Hoe Den Haag naar een korte lockdown aankijkt, is nog onduidelijk.

De maatregelen worden vrijdag toegelicht door Rutte en De Jonge, maar lekken traditiegetrouw een dag eerder uit, na het Catshuisoverleg.

Boosterprik

Ondertussen voeren deskundigen ook discussie over wat te doen met de boosterprik. Verschillende gemeenten en GGD’s zeggen dat ze vanaf maandag zouden kunnen beginnen met het uitdelen van een extra prik, maar het kabinet moet nog een knoop doorhakken.

Een extra prik zou nodig zijn nu blijkt dat de vaccins minder goed beschermen dan gehoopt. Zeker de bescherming van het Janssen-vaccin loopt snel terug. Uit onderzoek onder bijna 800.000 Amerikaanse veteranen, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het Janssen-vaccin binnen een half jaar van 84,3 naar 13 procent keldert als het gaat om de bescherming tegen coronabesmettingen.

‘Fopvaccin’

Hoofdredacteur van Libelle Hilmar Mulder is gevaccineerd met Janssen en noemt het een “fopvaccin”. Ze hoopt snel geprikt te worden met een ander vaccin. “Ik heb zoiets van: kom maar door”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ze wil vooral goed beschermt zijn voor haar ouders. “Veel mensen rond mijn leeftijd, vijftigers, hebben oudere ouders. Die wil je beschermen. Je wilt op bezoek kunnen gaan bij je ouders en niet het gevoel hebben dat je een verveld cadeautje meeneemt”, aldus Mulder.

LEES OOK: Gezondheidsraad komt met spoedadvies over booster voor Janssen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer