main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De 72-jarige Martien van der Meijs werd in 2002 vermoord in Hilversum. Foto: Opsporing Verzocht
Het Onderzoeksbureau - 16 oktober 2021 — 14:27

Nabestaande hoopt op doorbraak met nieuwe DNA-techniek: ‘Wees eens niet het braafste jongetje van de klas’

Het wordt hoog tijd dat ook in Nederland particuliere DNA-databanken worden ingezet voor onopgeloste moordzaken. Dat zegt Wicky van der Meijs, de dochter van de vermoorde Martien van der Meijs in de WNL-podcast Het Onderzoeksbureau. Zij weet nog altijd niet wie de moordenaar van haar vader is, wat haar veel pijn doet. “Het is een soort gat dat in je lichaam zit. Het is een plek waar je niet bij kan. Een plek waarmee je moet leren leven.”

De 72-jarige Martien van der Meijs wordt in 2002 vermoord in Hilversum. Hij laat even na middernacht zijn hond uit, als hij vlak bij zijn huis wordt neergestoken. Een buurman treft hem hevig bloedend aan. Hij wordt nog gereanimeerd, maar het mag niet meer baten. Martien verliest het bewustzijn en overlijdt later in het ziekenhuis.

DNA-spoor

In de zaak is een DNA-spoor gevonden. Met het oog op nieuwe technieken geeft dat hoop op een doorbraak in de zaak. De inzet van particuliere databanken heeft in andere landen al veelbelovende resultaten opgeleverd.

“Als je te maken krijgt met moord, weet je niet eens wie er op het laatste moment dat jouw geliefde zijn ogen dichtdeed bij was. Dat is ook nog eens de persoon die het heeft aangericht”, vertelt Wicky van der Meijs. “De pijn is heel heftig. Een vreemde heeft onze vader afgenomen.”

‘Waarom niet in ons land?’

Voor nabestaanden zoals Van der Meijs is het lastig te begrijpen waarom de nieuwe onderzoeksmethode in andere landen, zoals Zweden en de VS, wel kan worden ingezet, maar in Nederland niet. “Dit gebeurt al in Europa. Amerika lijkt altijd een ver-van-ons-bed-show, maar als het dichterbij gebeurt dan denk je: waarom gebeurt dat in ons land niet?”

Van der Meijs is het wachten op een besluit meer dan zat. “Ik vind dat het te traag gaat. Je kan wel jarenlang blijven marineren, maar ondertussen worden al die cold case-zaken steeds ouder. Benut deze techniek, en laat het niet liggen. Bescherm niet de verkeerde en denk eens aan al die nabestaanden. We willen altijd het braafste kind van de klas zijn, maar durf ook eens een keer moed en ballen te tonen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zestiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over particuliere DNA-databanken is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer