main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 oktober 2021 — 12:22

Vier op de tien Nederlandse bedrijven ontving coronasteun

Bijna 40 procent van de bedrijven in Nederland had steun nodig om door de coronacrisis te komen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In totaal gaat het om 162.000 bedrijven. “Vooral bedrijven in zwaar getroffen sectoren hebben gebruikgemaakt van de steunmaatregelen”, licht hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen toe.

“Dan moet je denken aan bedrijven in de horeca, maar ook in de entertainment en cultuurbranche. Eigenlijk alle bedrijven waar fysiek contact tussen mensen plaatsvindt zijn zwaar getroffen door de maatregelen en hebben dus veel gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

De steunpakketten gingen in op maart 2020 en liepen door tot eind september van dit jaar. Slechts een klein aantal bedrijven heeft deze gehele periode steun ontvangen, zegt Van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben gekeken naar de eerste vijf pakketten van steunmaatregelen. Alle cijfers van de laatste en zesde zijn nog niet verwerkt. Maar als je kijkt naar de eerste vijf heeft maar zes procent van alle bedrijven al die periodes gebruikgemaakt van de steunpakketten.”

Er zijn grote verschillen tussen de bedrijven te zien. “Als je kijkt naar bioscopen, waar de anderhalvemetermaatregel al die tijd gold, heeft 80 procent al die tijd gebruik gemaakt van verschillende steunmaatregelen”, zegt Van Mulligen. “Ook bij schouwburgen en theaters was dat heel erg hoog.”

Nachtmerrie

Topondernemer Rahma el Mouden heeft ook dankbaar gebruikgemaakt van de steunpakketten, zo vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Ik nam precies in februari een bedrijf over, vlak voordat de coronapandemie begon. Toen heb ik een verstikkende nachtmerrie gehad, want ik dacht: nu ga ik echt failliet.” Het ging om een bedrijf waar meer dan honderd fulltimers voor werkten. “Dat was voor mij drie, vier weken paniek. Maar gelukkig hebben we het gered.”

El Mouden, onder andere directeur van een schoonmaakbedrijf, vond het ontzettend belangrijk dat ze zo veel mogelijk mensen kon behouden. “Maar op een gegeven moment merk je dat dat niet meer gaat. Dus hebben we in na veel overleg met opdrachtgevers, waaronder horeca en hotels, besloten om 130 man naar huis te sturen”, legt ze uit. “Dat was pijnlijk, maar gelukkig reageerden onze mensen begripvol.”

Ook El Mouden ontving niet alle steunpakketten die er zijn geweest. Ze probeerde zo veel mogelijk op eigen houtje te ‘overleven’ en zelf een deel van haar verloren omzet te compenseren. “Wij waren bezig om te kijken of we elders opdrachten naar binnen konden halen”, legt ze uit. Daarom besloot ze om naast een schoonmaakbedrijf ook een zorgbedrijf op te richten. “Het is een bedrijf dat zich vooral richt op de zorg voor migranten uit de eerste generatie”, legt ze uit. “Deze migranten zijn behoorlijk aanwezig in Nederland en spreken de taal vaak niet goed.”

Personeelstekort

Veel van de werknemers die El Mouden moest ontslaan zijn inmiddels weer teruggekeerd, maar een deel is elders aan de slag gegaan. Daardoor kampen haar bedrijven nu wel, net als vele andere, met een personeelstekort. “Het is niet vergelijkbaar met sommige andere bedrijven, maar er moet wel wat gebeuren”, zegt ze. “Het kan beter, en ik hoop dat de overheid zich ook een beetje meer gaat bewegen richting de werkeloze mensen in Nederland.”

Maar over het algemeen staan de bedrijven van El Mouden er goed voor. “We hebben niet stilgezeten. Zo hebben we een nieuwe strategie voor de groei”, vertelt ze. “We hebben ook een innovatieproject gedaan. Dus we hebben een behoorlijk vertrouwen in de toekomst en een behoorlijke groeiambitie. Ik ben blij dat we nu eindelijk kunnen bewegen en kunnen opschalen.”

LEES OOK: CPB: Door coronasteun konden 180.000 mensen hun baan behouden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer