main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2021 — 10:39

‘Grootste zorgstaking ooit’, maar wie gaat de rekening betalen?

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen staken vandaag voor betere arbeidsomstandigheden. Ze eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

“We gaan vandaag staken in bijna alle umc’s, omdat we het niet eens zijn met het eindbod dat er nu ligt voor een nieuwe cao”, zegt verpleegkundige Floris Brouwers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

“Je ziet veel mensen de zorg uitgaan”, zegt Brouwers over het belang van de staking. “Niet alleen op verpleegkundig gebied, maar in alle lagen van het ziekenhuis. Daardoor zie je dat we een enorm personeelstekort hebben en de werkdruk toeneemt.” Zorgpersoneel mist “in eerste instantie een beter salaris en daarnaast werkdrukvermindering”, aldus Brouwers. “We moeten echt iets doen om het beroep aantrekkelijk te maken, om ervoor te zorgen dat het verloop minder wordt en de instroom hoger.”

Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. De actie duurt 24 uur. Het Radboudumc in Nijmegen doet als enig universitair ziekenhuis niet mee aan de staking.

Extra geld ‘niet genoeg’

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag hogere lonen voor het zorgpersoneel toegezegd. Daarvoor is 675 miljoen euro uitgetrokken. “Maar het is niet genoeg”, zegt Marieke ten Katen, zorgjournalist van EW Magazine. Met het extra geld kunnen de salarissen 1,5 procent worden verhoogd, maar volgens vakbond FNV loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. “Bovendien moeten er afspraken gemaakt worden over het verminderen van de werkdruk. Dat is ontzettend lastig, maar blijkbaar is het eindbod dat nu op tafel ligt niet genoeg.”

Maar de grote vraag is waar het geld vandaan moet komen, zegt Ten Katen. “De ziekenhuizen geven aan dat zij niet ergens een hele grote spaarpot hebben staan waar ze dit uit zouden kunnen betalen.” Linksom of rechtsom; de salarisverhoging moet door de burger betaald worden, zegt ze. “Dat kun je een goed idee vinden, maar de boodschap dat de zorgpremie dan waarschijnlijk hoger wordt moet je wel overbrengen.”

Tijdens de Algemene Beschouwingen was er onenigheid over wie de rekening moet betalen. Het demissionaire kabinet wilde in eerste instantie geld ophalen door een verhoging van de zorgpremie, tot ongenoegen van een deel van de Tweede Kamer. Die had namelijk eerder opgeroepen om zorgsalarissen te verhogen, en dit te betalen door de vennootschapsbelasting (VPB) te verhogen. Een deel van de salarisverhoging komt alsnog uit een verhoging van de VPB, liet het demissionaire kabinet donderdagavond weten. De rest komt nog wel uit een iets hogere zorgpremie.

‘Je krijgt het niet voor niets’

Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn in Barendrecht Reshma Roopram (PvdA) vindt dat oneerlijk. “Aan het begin van Rutte II hadden we het over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Uiteindelijk is dat van tafel geveegd. Ik denk dat als we kijken naar de betaalbaarheid, we het veel meer over dat soort keuzes moeten hebben. En die 675 miljoen is natuurlijk incidenteel. Je hebt natuurlijk structureel oplossingen nodig, niet alleen in middelen maar ook in afspraken over de werkdruk.”

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) heeft de stijging van de zorgkosten “grenzen”. “Dat betekent dat de samenleving en dus ook de burgers daarvoor moeten betalen, je krijgt het niet voor niets. Het alternatief is minder zorg. Dat bepleit ik niet, maar dat zou het antwoord zijn. Maar dat wil men ook niet.”

“Het zijn de burgers die het gaan betalen, via de eigen bijdrage en premies. Je kunt erover twisten hoe het moet worden verdeeld, maar je kunt niet je kop in het zand steken en denken dat het zomaar ergens vandaan komt, uit het heelal”, gaat Ruding verder. “Dat is het zorgelijke, omdat de zorgkosten zo enorm stijgen. Door de vergrijzing, daar kan niemand wat aan doen, en door de intensievere zorg. Ik denk dat je meer moet letten op de aanpak van de zorg.”

Volgens de oud-minister moet er goed gekeken worden naar het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. “Zij komen met hele duidelijke adviezen, bijvoorbeeld dat je meer zorgpersoneel uit het buitenland moet rekruteren. Dat is een moeilijk onderwerp, maar andere landen doen dat wel”, aldus Ruding.

‘Den Haag moet knopen doorhakken’

Volgens Ten Katen “loopt iedereen weg” als er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. “Het is inderdaad de vraag waar het geld vandaan komt, maar ook waar je het personeel vandaan haalt. Als we al besluiten dat we een hogere zorgpremie accepteren, hebben we nog steeds niet het personeel om alle operaties uit te voeren. Dat zijn twee kwesties die ontzettend moeilijk zijn, en ook politiek gezien is niet iedereen het daarover eens.”

Voor ziekenhuizen is het nu dweilen met de kraan open. “Je zag tijdens de coronacrisis dat mensen van andere afdelingen bijspringen op de ic, maar die hebben geen ic-opleiding gehad. Ze kunnen wel bepaalde taken op de ic overnemen, in ieder geval in crisistijd, wat de werkdruk verminderd voor het ic-personeel. Maar je haalt die mensen van een andere afdeling weg.”

Ten Katen waarschuwt er daarnaast voor “dat als je de zorg heel aantrekkelijk maakt, de personeelstekorten in andere sectoren mogelijk verder toenemen”. Structurele oplossingen zijn daarom moeilijk te vinden, denkt ze. “De knopen moeten in Den Haag worden doorgehakt, maar het zijn moeilijke keuzes. Niemand staat daarvoor vooraan in de rij.”

LEES OOK: FNV Zorg: ‘grootste staking ooit’ in academische ziekenhuizen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer

Blauwe kip laat Joost Klein niet dalen op Spotify: best beluisterde Songfestival-deelname

Europapa van Joost Klein is “met afstand” de populairste inzending op Spotify. De muziekstreamingdienst maakte maandag bekend dat het nummer van Joost Klein van alle…

Lees meer

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer