main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2021 — 10:39

‘Grootste zorgstaking ooit’, maar wie gaat de rekening betalen?

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen staken vandaag voor betere arbeidsomstandigheden. Ze eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

“We gaan vandaag staken in bijna alle umc’s, omdat we het niet eens zijn met het eindbod dat er nu ligt voor een nieuwe cao”, zegt verpleegkundige Floris Brouwers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

“Je ziet veel mensen de zorg uitgaan”, zegt Brouwers over het belang van de staking. “Niet alleen op verpleegkundig gebied, maar in alle lagen van het ziekenhuis. Daardoor zie je dat we een enorm personeelstekort hebben en de werkdruk toeneemt.” Zorgpersoneel mist “in eerste instantie een beter salaris en daarnaast werkdrukvermindering”, aldus Brouwers. “We moeten echt iets doen om het beroep aantrekkelijk te maken, om ervoor te zorgen dat het verloop minder wordt en de instroom hoger.”

Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp, oncologie, hartbewaking en kraam-couveuseafdelingen draaien wel door. De actie duurt 24 uur. Het Radboudumc in Nijmegen doet als enig universitair ziekenhuis niet mee aan de staking.

Extra geld ‘niet genoeg’

Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag hogere lonen voor het zorgpersoneel toegezegd. Daarvoor is 675 miljoen euro uitgetrokken. “Maar het is niet genoeg”, zegt Marieke ten Katen, zorgjournalist van EW Magazine. Met het extra geld kunnen de salarissen 1,5 procent worden verhoogd, maar volgens vakbond FNV loopt het salaris van verpleegkundigen tot 9 procent achter op de markt. “Bovendien moeten er afspraken gemaakt worden over het verminderen van de werkdruk. Dat is ontzettend lastig, maar blijkbaar is het eindbod dat nu op tafel ligt niet genoeg.”

Maar de grote vraag is waar het geld vandaan moet komen, zegt Ten Katen. “De ziekenhuizen geven aan dat zij niet ergens een hele grote spaarpot hebben staan waar ze dit uit zouden kunnen betalen.” Linksom of rechtsom; de salarisverhoging moet door de burger betaald worden, zegt ze. “Dat kun je een goed idee vinden, maar de boodschap dat de zorgpremie dan waarschijnlijk hoger wordt moet je wel overbrengen.”

Tijdens de Algemene Beschouwingen was er onenigheid over wie de rekening moet betalen. Het demissionaire kabinet wilde in eerste instantie geld ophalen door een verhoging van de zorgpremie, tot ongenoegen van een deel van de Tweede Kamer. Die had namelijk eerder opgeroepen om zorgsalarissen te verhogen, en dit te betalen door de vennootschapsbelasting (VPB) te verhogen. Een deel van de salarisverhoging komt alsnog uit een verhoging van de VPB, liet het demissionaire kabinet donderdagavond weten. De rest komt nog wel uit een iets hogere zorgpremie.

‘Je krijgt het niet voor niets’

Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn in Barendrecht Reshma Roopram (PvdA) vindt dat oneerlijk. “Aan het begin van Rutte II hadden we het over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Uiteindelijk is dat van tafel geveegd. Ik denk dat als we kijken naar de betaalbaarheid, we het veel meer over dat soort keuzes moeten hebben. En die 675 miljoen is natuurlijk incidenteel. Je hebt natuurlijk structureel oplossingen nodig, niet alleen in middelen maar ook in afspraken over de werkdruk.”

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) heeft de stijging van de zorgkosten “grenzen”. “Dat betekent dat de samenleving en dus ook de burgers daarvoor moeten betalen, je krijgt het niet voor niets. Het alternatief is minder zorg. Dat bepleit ik niet, maar dat zou het antwoord zijn. Maar dat wil men ook niet.”

“Het zijn de burgers die het gaan betalen, via de eigen bijdrage en premies. Je kunt erover twisten hoe het moet worden verdeeld, maar je kunt niet je kop in het zand steken en denken dat het zomaar ergens vandaan komt, uit het heelal”, gaat Ruding verder. “Dat is het zorgelijke, omdat de zorgkosten zo enorm stijgen. Door de vergrijzing, daar kan niemand wat aan doen, en door de intensievere zorg. Ik denk dat je meer moet letten op de aanpak van de zorg.”

Volgens de oud-minister moet er goed gekeken worden naar het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. “Zij komen met hele duidelijke adviezen, bijvoorbeeld dat je meer zorgpersoneel uit het buitenland moet rekruteren. Dat is een moeilijk onderwerp, maar andere landen doen dat wel”, aldus Ruding.

‘Den Haag moet knopen doorhakken’

Volgens Ten Katen “loopt iedereen weg” als er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. “Het is inderdaad de vraag waar het geld vandaan komt, maar ook waar je het personeel vandaan haalt. Als we al besluiten dat we een hogere zorgpremie accepteren, hebben we nog steeds niet het personeel om alle operaties uit te voeren. Dat zijn twee kwesties die ontzettend moeilijk zijn, en ook politiek gezien is niet iedereen het daarover eens.”

Voor ziekenhuizen is het nu dweilen met de kraan open. “Je zag tijdens de coronacrisis dat mensen van andere afdelingen bijspringen op de ic, maar die hebben geen ic-opleiding gehad. Ze kunnen wel bepaalde taken op de ic overnemen, in ieder geval in crisistijd, wat de werkdruk verminderd voor het ic-personeel. Maar je haalt die mensen van een andere afdeling weg.”

Ten Katen waarschuwt er daarnaast voor “dat als je de zorg heel aantrekkelijk maakt, de personeelstekorten in andere sectoren mogelijk verder toenemen”. Structurele oplossingen zijn daarom moeilijk te vinden, denkt ze. “De knopen moeten in Den Haag worden doorgehakt, maar het zijn moeilijke keuzes. Niemand staat daarvoor vooraan in de rij.”

LEES OOK: FNV Zorg: ‘grootste staking ooit’ in academische ziekenhuizen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht over ongewenst seksueel gedrag
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

46.219 positieve tests, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 46.219 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 11.287 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor…

Lees meer

Politie stuurt sms naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin wordt hen gewezen op de wijze waarop ze hulp kunnen…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer