main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2021 — 10:13

Sophie Hermans (VVD) sprak met bijna alle partijen: ‘Niet met Wilders en Azarkan’

Sophie Hermans sprak met bijna alle partijen over mogelijke aanpassingen in de begroting voor volgend jaar. Alleen partijleiders Geert Wilders (PVV) en Farid Azarkan (DENK) kregen geen bezoek van de VVD’er, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. GroenLinks en de PvdA kondigden in een eerder stadium al aan niet met haar te willen spreken. Vandaag debatteert de Kamer over de begrotingsplannen van het kabinet voor volgend jaar.

“Ik heb met heel veel partijen gesproken, omdat ik het belangrijk vind om te kijken of we in de komende dagen samen op de grote vragen waar dit land voor staat tot iets kunnen komen”, zegt Hermans. Afgelopen weekend maakten de formerende partijen VVD, CDA en D66 bekend dat Hermans namens hen zou gaan praten met partijen over de begroting, die gisteren werd gepresenteerd.

Hermans sprak niet met Wilders en Azarkan. “Ik zag ze zondag toen dit werd aangekondigd zo reageren dat ik dacht: dit heeft geloof ik geen zin.”

‘We gaan het debat voeren’

Met de partijen die ze wel sprak zijn geen harde afspraken gemaakt, zegt Hermans. “We hebben juist met elkaar afgesproken dat we vandaag en morgen het debat gaan voeren. We kijken of we hebben geluisterd naar elkaars verhalen en belangrijkste wensen en of we dan tot iets kunnen komen.” Ze is ervan overtuigd dat dat “moet gaan lukken, vanuit de motivatie die wij allemaal hebben om goede dingen te doen”.

Een van de thema’s die vaak ter sprake kwam is de woningmarkt, verklapt Hermans. “Hoe gaan we er nu voor zorgen dat er voor meer mensen sneller een huis beschikbaar komt? Daar hoor je veel partijen over.”

Geen voorbode voor minderheidskabinet

PvdA en GroenLinks kondigden aan niet met Hermans te willen onderhandelen. “Als de VVD wil onderhandelen dan kan dat, dan moeten ze ons uitnodigen voor de formatie”, liet Jesse Klaver (GroenLinks) maandag weten. Volgens Hermans, adjudant van Rutte in de formatie, is dat geen voorbode voor wat een eventueel minderheidskabinet te wachten staat. “Ik trek die dingen echt even los van elkaar.”

“Er is een hele trage formatie gaande, daar zal ik geen doekjes om winden. Maar tegelijkertijd hebben we vandaag een debat over de begroting voor 2022. Het gaat dus over wat het kabinet in 2022 gaat doen voor Nederland. Ik vind het echt onze taak als politici om los van de formatie te kijken wat onderwerpen zijn waarvan we allemaal zeggen: hier is een extra stap nodig”, zegt Hermans. “En laten we dan de handen ineen slaan en die stap ook zetten.”

‘Er moet meer gebeuren’

Hermans heeft zelf ook “een aantal vragen” bij de begroting. “En dat raakt wel aan de formatie. Je ziet dat dit een begroting is gemaakt door een demissionair kabinet. Gelukkig zitten er een aantal keuzes in om op een aantal onderwerpen wel aan de slag te kunnen, neem veiligheid en klimaat. Maar er moet meer gebeuren, dit is een eerste stap. Veel van mijn vragen zullen gaan over waar het kabinet voorbereidend werk kan treffen om straks, als er een nieuw kabinet is, snel uit de startblokken te komen.”

Formatie schaduw boven APB

Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits verwacht dat er meer kritiek zal klinken uit de coalitiepartijen. “De Algemene Politieke Beschouwingen zijn zo breed en groot dat er altijd veel onderwerpen aan de orde komen, en dat er ook vanuit de coalitiepartijen naast vragen kritische punten zullen zijn.”

Volgens Smits hangt de formatie “als een schaduw” boven de Algemene Politieke Beschouwingen. “Als je nu ziet dat er zaken te doen is met een aantal partijen op bepaalde dossiers, weten de formerende partijen dat daar misschien ook in de toekomst zaken mee te doen is.”

LEES OOK: Rutte: verhouding met Kaag is echt goed

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer