Woensdag debatteert de Kamer over de begrotingsplannen van het kabinet voor volgend jaar. Rutte wil veel andere partijen de komende dagen de ruimte geven om de begroting voor 2022 “op te plussen, beleidsrijker te maken”. Hij kijkt daarbij ook naar fracties die al langere tijd buiten beeld zijn in de kabinetsformatie, zoals de SP, Volt en de Fractie-Den Haan.

GroenLinks en de PvdA bedankten maandag voor het idee om in de “achterkamertjes” te onderhandelen over de begroting. Als de formerende partijen (VVD, D66 en CDA) zaken willen doen met GroenLinks en de PvdA, dan moet dat aan de formatietafel, lieten partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) weten.

Rutte respecteert hun besluit, maar hoopt dat zij zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, de marathondebatten na Prinsjesdag, positief opstellen en over oplossingen meepraten. Ook bij andere partijen hoopt hij op een constructieve opstelling. De ChristenUnie bijvoorbeeld leek volgens hem al toeschietelijker dan de linkse partijen.

Minderheidskabinet

De uitgestoken hand van het kabinet naar de Tweede Kamer moet volgens Rutte niet worden gezien als “een trucje” om te kijken of andere partijen wel samen kunnen werken met een minderheidskabinet. “Dit is echt een poging om in het brede politieke midden aan Nederland te laten zien: we kunnen dingen met elkaar doen.”

Het is volgens Rutte nog niet zeker dat er inderdaad een minderheidskabinet komt, maar hij erkent wel dat het op dit moment de meest waarschijnlijke uitkomst is van de formatie. Een goede samenwerking met de Kamer is dan onmisbaar. Het debat over de begroting is daarvoor geen testcase, bezweert Rutte. Maar als dat in een goede sfeer verloopt, kan dat wel helpen.

LEES OOK: Miljoenennota gepresenteerd, meer geld naar bestrijding misdaad en 1 miljard naar woningbouw