main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 september 2021 — 20:23

RIVM: groene plannen Tata kunnen negatief uitpakken voor omgeving

Maatregelen die Tata Steel IJmuiden in de toekomst neemt om minder CO2 uit te stoten, helpen niet per definitie met het verbeteren van de kwaliteit van de omgeving en de gezondheid van omwonenden, waarschuwt het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat sommige CO2-besparende maatregelen, die nodig zijn om de klimaatdoelen te halen, ook negatief kunnen uitpakken.

Het opvangen, vervoeren en opslaan van CO2 door Tata kan bijvoorbeeld zelfs leiden tot extra uitstoot van stikstofdioxiden, zwaveldioxiden en fijnstof.

Tata Steel moet minder CO2 uitstoten wegens de klimaatafspraken, maar het bedrijf staat ook onder druk om minder stoffen uit te stoten die schadelijk zijn voor de omwonenden. Eerder deze maand kwam het RIVM met een vernietigend rapport waarin staat dat mensen die in de buurt van Tata Steel wonen, worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen elders in het land.

Toekomstscenario’s

In opdracht van het bedrijf en vakbond FNV worden verschillende toekomstscenario’s uitgezet om te kijken hoe de staalfabriek kan vergroenen. Het kabinet laat in opdracht van de Kamer “de effecten op milieu en gezondheid” van deze scenario’s in beeld brengen. Het RIVM adviseert onder meer “afspraken te maken over het monitoren van de effecten van voorgenomen maatregelen op de leefomgeving ten opzichte van de huidige situatie”.

LEES OOK: Advocaat Ficq: ‘Strafbaar handelen Tata Steel moet ophouden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer