main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Rechtbanktekening van Abdesalam.
8 september 2021 — 18:50

Pleger aanslagen Parijs noemt zich ‘soldaat van IS’

De enige nog levende pleger van de aanslagen in Parijs in 2015 noemde zichzelf woensdag tijdens de aftrap van het proces over de bloedige terreurdaden “een soldaat van Islamitische Staat”. Dat deed hij nadat de rechter hem vroeg naar zijn beroep tijdens het vaststellen van zijn identiteit. Ook voegde hij eraan toe dat “er geen god is behalve Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is”.

Door de aanslagen op onder meer concerthal Bataclan en voetbalstadion Stade de France kwamen 130 mensen om het leven en raakten ongeveer 350 mensen gewond. Van de acht daders stierven er zeven tijdens de aanslagen. Salah Abdesalam vluchtte en werd in 2016 opgepakt in België.

Victor Edou, advocaat van acht overlevenden van de aanslag in Bataclan, noemde de verklaring van Abdesalam “zeer gewelddadig”. De acht overlevenden vatten de opmerkingen op als een nieuwe, directe bedreiging. Anderen zijn minder onder de indruk van Abdesalam. “Ik heb meer nodig om geschokt te zijn, ik ben niet bang”, zegt Thierry Mallet, ook een overlevende van Bataclan.

Dertien andere verdachten

Behalve Abdeslam zijn ook dertien andere verdachten in de rechtbank. Zij zouden bijvoorbeeld wapens en valse documenten hebben geleverd of zouden de daders hebben vervoerd of onderdak hebben geboden. In totaal zullen er twintig verdachten worden berecht, maar zes van hen zijn niet aanwezig bij het proces.

De eerste paar dagen van het proces zullen vooral over de procedures van de zaak gaan, waarbij de rechters vaststellen wie de betrokken partijen zijn en mogelijk een samenvatting van de gebeurtenissen voorlezen. Slachtoffers komen vanaf 28 september aan het woord, waarbij een week is uitgetrokken voor de getuigenissen rondom het Stade de France. Abdeslam komt naar verwachting rond januari 2022 aan het woord. Het is nog de vraag of hij gebruik zal gaan maken van zijn spreekrecht.

Extra veiligheidsmaatregelen

In de Franse hoofdstad zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen vanwege het proces. Meer dan duizend politieagenten worden ingezet om de veiligheid tijdens het proces te bewaren.

De zaak zal ongeveer negen maanden duren. De uitspraak staat momenteel gepland voor 24 en 25 mei volgend jaar. 330 advocaten werken aan het proces, 300 slachtoffers worden gehoord en ook de toenmalig Franse president François Hollande zal getuigen. Het dossier is bijna een miljoen pagina’s dik.

LEES OOK: Megaproces Bataclan-aanslag begint: ‘Macron laat zien: wij capituleren niet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer