main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
10 augustus 2021 — 16:52

Duitsland vergroot druk: niet-gevaccineerden moeten dokken voor coronatests

Inwoners van Duitsland die niet gevaccineerd zijn moeten vanaf medio oktober betalen voor coronatests als ze willen deelnemen aan het openbare leven. Dat komt bovenop de testplicht die er voor hen gaat gelden onder bepaalde omstandigheden vanaf 23 augustus. Daarover zijn bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten het dinsdagmiddag eens geworden, schrijft het AD naar aanleiding van berichtgeving in Duitse media.

Vooralsnog konden alle inwoners zich gratis laten testen, maar dat stopt met ingang van maandag 11 oktober. “Iedereen heeft vanaf nu dan acht weken de tijd om zich te laten inenten’” lichtte burgemeester van Berlijn Michael Müller (SPD) voorafgaand aan de door hem geleide vergadering toe bij het voorstel.

Aanbieders van particuliere testcentra bepalen hoeveel de tests gaan kosten. De prijzen schommelden in het verleden tussen de 20 en 30 euro.

Belastingbetalers moeten niet langer opdraaien voor kosten

Een uitzondering geldt voor mensen die om gezondheidsredenen niet gevaccineerd kunnen worden en voor wie geen vaccinatieadvies bestaat. Dan gaat het om zwangere vrouwen, kinderen en adolescenten. De redenering achter de afschaffing is dat de belastingbetalers, niet langer kunnen blijven opdraaien voor de kosten van gratis tests als iedereen de kans heeft gehad zich te laten inenten.

Deze maatregel moet de druk op niet-gevaccineerden vergroten. Duitsland wil geen vaccinatieplicht invoeren, maar iedereen die niet gevaccineerd of genezen is van covid-19 en vanaf 23 augustus openbare binnenruimtes wil bezoeken, moet wel een negatieve testuitslag overleggen. Dan gaat het om horeca, bioscopen, fitnessstudio’s, zwembaden, kerkdiensten, kappers en andere diensten met lichaamscontact.

Vaccinatiecijfers

In Duitsland hebben inmiddels 52 miljoen inwoners (van de 83,7 miljoen) minstens één prik gekregen (62,5%) en zijn 45,8 miljoen volledig gevaccineerd (55,1%). Bij de 12- tot 17-jarigen heeft ruim een miljoen (22,5%) een eerste prik gehad, meldde minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) dinsdag op Twitter.

LEES OOK: Weer zijn honderden mensen besmet geraakt op vakantie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer