main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
2 augustus 2021 — 15:21

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

Sporadisch zien we haar. Zoals toen in Guatemala: duizenden kilometers van de Mexicaans-Amerikaanse grens om de aanzwellende migrantenstroom daar aan te pakken. ‘Waarom zo ver van die grens?’, vroeg een kritische journalist. Kamala stuntelde. Zei dat de armoede in die landen zelf het echte probleem was. Er moest met Amerikaanse hulp een economisch herstelplan komen. Trump wreef het er nog even in. ‘Pas toen ik aankondigde de Mexicaanse grens te bezoeken, kwam zij eindelijk ook. Maar zij vloog even naar El Paso, ver van de echte grenschaos.’

Kamala heeft van Biden ook het dossier van de stemrechthervorming toegeschoven gekregen. Dat zijn ingewikkelde langetermijndossiers met weinig direct politiek gewin. Een veeg teken. Kamala wordt niet ingezet om Biden’s acute infrastructuurplannen aan de man te brengen. Ze zit vooral opgesloten in het Witte Huis.

Ondankbaar ambt

Doorgaans opereerde een vicepresident in de luwte van de baas. In 1974 schreef de beroemde historicus Arthur Schlesinger dat het ondankbare ambt maar beter meteen kon worden afgeschaft. Maar juist de laatste dertig jaar zien we dat in een steeds ingewikkelder maatschappij (en wereld!) de vicepresident steeds belangrijker wordt, zelfs een soort van co-president. Denk aan Al Gore, Dick Cheney en… Joe Biden.

Een vicepresident moet groeien, maar daar zien we bij Kamala nog weinig van. Ze heeft een imagoprobleem. Ze werkte zich in Californië op tot de rijke Democratische elite, bezocht aan de lopende band de juiste feestjes en recepties. Ver weg van de gewone Democraat. Ze was ‘tough on crime’, maar bekritiseerde ook de politie. Ze wisselt nogal vlot van standpunten. Van voor naar tegen de radicale Green Deal en Medicare for All. Het etiket pragmaticus kun je positief opvatten, maar niet dat van opportunist. Haar populariteitscijfers zijn laag. Nogal wat stafleden hebben ontslag genomen. Lijkt Kamala al op Louis Dreyfus als de hersenloze, ‘spartelende’ politicus in de HBO-komedie ‘Veep’?

Juiste koers

Is het tij nog te keren? Als Kamala het met hulp van haar communicatieteam slim aanpakt, kan ze het schip zeker nog op de juiste koers krijgen. Vooropgesteld: een vicepresident is historisch gezien zelden populairder dan de baas. Nixon had onder Eisenhower een marginale rol en kwam pas als president tot bloei. Lyndon Johnson beleefde zijn finest hours na de moord op JFK.

Het Witte Huis kan Kamala inzetten als belangrijke troef bij de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar november. Immers, met Biden was zij medeverantwoordelijk voor de krappe winst in Arizona en Georgia, staten die normaliter prooi voor de Republikeinen zijn. Kamala kan met gerichte campagnebijeenkomsten haar zichtbaarheid vergroten en de vooral vrouwelijke kiezers in de belangrijke voorsteden aansporen opnieuw naar de stembus te gaan.

Eén van de beste adviezen krijgt Kamala van politiek strateeg Cornell Belcher. Uit recent onderzoek blijkt dat 24 procent van de ondervraagde kiezers tussen de 18 en 29 ‘geen mening’ als antwoord gaf op de vraag of ze positief tegen haar aankijken. Als die 24 procent representatief is voor de rest van het land, dan is er binnen die kiezersgroep nog een wereld te winnen, vooral als ze de ambitie heeft om de eerste vrouwelijke Amerikaanse president te worden. Gezien Biden’s leeftijd doemt die kans misschien wel sneller op dan iedereen denkt. Vooralsnog maakt ze de verwachtingen niet waar.

Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.

LEES OOK: 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer