main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
29 juli 2021 — 16:52

OM noemt het speculeren over namen in Mallorca-zaak ‘buitengewoon kwalijk’

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland noemt het kwalijk dat namen van mogelijke daders van de mishandeling op Mallorca op internet en sociale media rondgaan. Ook wijst het OM op mogelijke strafvermindering door deze “digitale heksenjacht”.

De mishandeling kostte een 27-jarige man uit Waddinxveen het leven, maar het OM onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

“Het is nergens goed voor, het is alleen maar schadelijk”, zegt de woordvoerster tegenover persbureau ANP over de speculaties. “Je kunt tot verkeerde conclusies komen. Het is extra werk. Het kost ons allemaal tijd.” Het zou zelfs voor bedreigingen kunnen zorgen, zegt de zegsvrouw, wat ertoe zou kunnen leiden dat beveiliging moet worden ingezet.

‘Buitengewoon kwalijk’

Eerder donderdag reageerde het Openbaar Ministerie Midden-Nederland nog op een speculatie, door een bericht op Twitter te plaatsen: “Officier van justitie Franken is niet de moeder van iemand in de Mallorca-zaak.” Als een gebruiker vraagt: “Op geen enkele manier verbonden aan deze jongeren?”, reageert het OM: “Niet als familie en niet als zaaksofficier.”

“Het OM vindt het buitengewoon kwalijk dat op internet wilde en onjuiste verhalen rondgaan waarin wordt beweerd dat de moeder van een van de verdachten officier van justitie is”, schrijft het OM in een reactie op de commotie op hun website. “Ook is er geen sprake van dat ‘rijke ouders’ het OM hebben verzocht de zaak over te nemen van de Spanjaarden.”

“Op www.geenstijl.nl is een lijst met namen van de vermeende dadergroep gepubliceerd. Het OM betreurt dat. Het opsporen van daders is het werk van politie en OM. Een beetje googelen is daarvoor echt onvoldoende. De kans is groot dat dit tot verkeerde conclusies leidt en dat kan onschuldige mensen in grote problemen brengen.”

Strafvermindering

Het verspreiden van deze namen zou mogelijk voor strafvermindering kunnen zorgen. “Een ieder die meedoet aan deze digitale heksenjacht moet zich ook goed realiseren dat het noemen en verspreiden van persoonsgegevens van vermeende daders, die nog niet zijn berecht, kan leiden tot strafvermindering. Je zou dus kunnen zeggen dat als je meedoet met het aan de publieke schandpaal nagelen van personen, je er juist voor zorgt dat ze minder straf krijgen.”

Daarbij wordt ook benadrukt dat mensen die hieraan deelnemen zichzelf in de problemen kunnen brengen, als je op internet oproept tot het aanpakken van de vermeende daders. “Het OM houdt dat goed in de gaten en bij strafbare feiten, zoals bedreiging of opruiing, zal worden ingegrepen”, schrijft het OM.

Onderzoek duurt langer dan gebruikelijk

Dertien Nederlandse jongeren gingen woensdagochtend 14 juli voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groep van vijf mensen raakte hierdoor gewond, onder wie de 27-jarige man uit Waddinxveen, die later overleed door het hersenletsel dat hij had opgelopen.

Het OM zegt geen uitspraken over het onderzoek te kunnen doen. “We zijn nog bezig met het vertalen van alle stukken. Dan kunnen we ook pas tot verdenkingen komen.” Het duurt allemaal wat langer dan anders, zegt de woordvoerder. Dat komt doordat het OM eerst heeft moeten wachten op alle informatie uit Spanje en ook het vertalen kost enige tijd. Het OM verwacht dat dit zo’n een tot twee weken duurt.

Volgens Spaanse media heeft de lokale politie acht verdachten geïdentificeerd. Het zou gaan om jongens tussen de 18 en 20 jaar, uit Hilversum en Bussum. Het OM wil daar niets over zeggen.

LEES OOK: ‘Verdachten Mallorca-mishandelingen proberen deal tot overgave te sluiten’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer