main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
22 juli 2021 — 13:28

Veel vakantiefiles verwacht komend weekend: grote drukte op de Europese wegen

Vakantiegangers moeten komend weekend rekening houden met veel files in heel Europa. Dat meldt de ANWB. Het begin van de zomervakantie in veel landen zorgt vooral zaterdag voor grote drukte op de Europese wegen.

In Nederland wordt het vrijdagmiddag al druk. De ANWB houdt rekening met zo’n 500 kilometer file. Vooral op de wegen in het midden, oosten en zuiden van het land is er flink wat oponthoud.

Werkzaamheden

Door werkzaamheden is ook de Afsluitdijk (A7) een groot knelpunt. De dijk is van vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagochtend 08.00 uur in beide richtingen afgesloten.

Tijdens het weekend moeten weggebruikers ook rekening houden met ander oponthoud door werkzaamheden. Zo wordt de A1 vanaf de Duitse grens richting Hengelo het hele weekend afgesloten tussen de grens en Oldenzaal.

Veel Europeanen met de auto op vakantie

De grootste drukte verwacht de ANWB deze zomer op de wegen in het buitenland op de bekende vakantieroutes. Door de pandemie gaan veel Europeanen met de auto op vakantie.

Hier wordt zaterdag de meeste verkeersdrukte verwacht:

  • Vakantieverkeer moet in het oosten van België en in Duitsland tussen Keulen en Koblenz rekening houden met omleidingen. Na de wateroverlast zijn daar nog veel wegen onbegaanbaar.
  • Net als afgelopen zaterdag wordt ook in Frankrijk grote verkeersdrukte verwacht. Al vroeg staan er files tussen Lyon en Orange op de A7.
  • Ook de route A10/A63 Parijs-Tours-Bordeaux naar Spanje stroomt zaterdag in de loop van de ochtend vol.
  • Wie via Midden-Frankrijk rijdt over Limoges en Toulouse (A20) of Clermont-Ferrand (A71) moet zaterdag ook geduld hebben.
  • Vakantiegangers die naar Zuid-Frankrijk rijden moeten drie tot vier uur extra reistijd incalculeren.
  • In Duitsland staan zaterdag vooral veel files in het zuiden. Op de A3 bij Passau en op de A8 tussen München en Salzburg is er al gauw een uur oponthoud, verwacht de ANWB.
  • Maar ook in het noorden loopt het verkeer vast rond Hamburg (A1/A7).
  • Het grootste knelpunt in Zwitserland is de A2 bij de Sint Gotthardtunnel richting het Italiaanse Chiasso. De ANWB verwacht daar zaterdag de hele dag file waarbij de wachttijd oploopt tot meer dan twee uur.
  • In Oostenrijk wordt het zaterdag filerijden op de A10/A11 Salzburg-Villach-Slovenië. De Karawankentunnel bij de Sloveense grens is daar het grootse knelpunt.
  • Drukke wegen onderweg naar de Noord-Italiaanse meren en de kust zijn de A4 Milaan-Triëst, de A14 Bologna-Rimini en de A22 Brennerpas-Verona.

LEES OOK: Zwarte zaterdagen dit jaar mogelijk erger dan ooit: ‘Het wordt minstens zo druk op de weg als vóór corona’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer