main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2021 — 12:52

Jongeren lijden vaker aan angststoornis of depressie: ‘Sloten zich op’

De kans dat iemand tussen de 18 en 35 jaar te maken krijgt met een angststoornis of depressie, is de afgelopen vier jaar met twee procent toegenomen (van 7 procent naar 9 procent). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsmonitor, die het CBS verzamelde samen met de GGD’s en het RIVM.

Huisarts Güven Yildiz ziet de problemen dagelijks. “In de praktijk zegt die twee procent niet veel, maar ik merk dat sinds corona het aantal jongeren met systematische stress, angstklachten of slaapklachten, wel degelijk is toegenomen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Er moet nog worden onderzocht of de coronacrisis een rol heeft gespeeld in de toename. Yildiz denkt dat dat “hoogstwaarschijnlijk wel” het geval is. “Jongeren zijn erg geraakt, denk aan het sociaal isolement. Op die leeftijd heb je echt nodig om met leeftijdsgenoten interactie te hebben. We hebben anderhalf jaar gehoord ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Jongeren konden vaak niet werken en sloten zich op in hun kamer.”

Ook wijst ze erop dat scholen en sportscholen dicht waren en dat ook een avondje stappen niet kon. “Dat is voor niemand goed, maar zeker niet voor jongeren.” Bij mensen boven de 35 jaar nam het risico op een angststoornis of depressie af.

Wachttijden voor psychische hulp lang

Yildiz ziet ze inmiddels steeds vaker in haar praktijk, jongeren die kampen met hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen, somberheid en eenzaamheid. “Als arts probeer je zo’n klacht zo breed mogelijk te bekijken. Wat kan hier mogelijk een oorzaak van zijn? We doen eerst de principal diagnosis, zoals wij dat zeggen. Als die mensen vijf keer geweest zijn, vaak in een maand tijd, gaat er bij mij als huisarts wel een belletje rinkelen. Zit hier misschien iets als een psychosomatische klacht achter? Mensen komen wel met een klacht als hoofdpijn, maar de oorzaak ligt soms in de psyche.”

In sommige gevallen is er psychische hulp nodig, maar de wachttijden zijn lang. “De mogelijkheid moet er wel zijn”, zegt Yildiz. Daarom worden er nu praktijkondersteuners ingezet. “Maar die hebben ook maar acht of negen uur op een dag. Je ziet dat de agenda’s propvol zitten voor de komende twee of drie weken. Dat geeft voor ons als huisartsen wel de indicatie dat het inderdaad met de psyche van mensen niet goed gesteld is.”

‘Kunnen pas over twee jaar impact zien’

De coronamaatregelen worden in rap tempo afgeschaald en het oude normaal is steeds meer het nieuwe normaal, maar volgens Yildiz verdwijnen de problemen daarmee niet als sneeuw voor de zon. “De toekomst zal uitwijzen wat de impact zal zijn, dat kunnen we pas over twee jaar zeggen.” Maar “problemen zijn niet zomaar verholpen met therapie”, waarschuwt ze.

LEES OOK: Zorgen over deltavariant en zomer vol overlast: ‘Gun die jongeren nu ook wat rust’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer