main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2021 — 10:36

Bellen voor afspraak Janssen-vaccin kan vanaf nu, lijnen overbelast

Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf vanochtend kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen. Daarvoor nemen de GGD’en een speciaal telefoonnummer in gebruik. De afgelopen maanden had Nederland de regel ‘prikken wat de pot schaft’.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen. Het nummer is 0800 1295.

Lijnen overbelast

Het nummer staat vanaf 10.00 uur open, maar lijkt overbelast te zijn. Het AD spreekt van “een stormloop”, en op sociale media klagen veel bellers dat ze er niet doorheen komen.

Maar één prik nodig

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vaccin. Volgens moleculair viroloog van het LUMC, Marjolein Kikkert , heeft het Janssen-vaccin een aantal voordelen, ondanks de zeldzame maar ernstige bijwerkingen. “Het Janssen-vaccin heb je maar één prik van nodig, dus je bent meteen klaar.” Dat is met name handig voor mensen die binnenkort op vakantie willen.

Het Janssen-vaccin beschermt goed, benadrukt Kikkert. “De hele zeldzaam bijwerking is heel vervelend, maar ontzettend zeldzaam. Ik denk dat je met een gerust hart het vaccin kan nemen.”

Deltavariant

Het RIVM verwacht dat de deltavariant deze zomer de overhand zal nemen. Ondanks dat de vaccins goed tegen deze variant werken, zijn er toch zorgen over een eventuele nieuwe golf in het najaar. “Er komen steeds meer mensen bij die gevaccineerd zijn. Het virus heeft daardoor steeds minder gelegenheid om mensen tegen te komen die vatbaar zijn. Dat geldt dus ook voor deze variant. Ik denk dat het dus mee zal vallen”, zegt Kikkert.

Van de Pfizer- en Moderna-vaccins is de werking tegen de delta-variant onderzocht. “Die werken heel goed tegen deze variant”, zegt Kikkert. “Voor de andere vaccins is het nog niet onderzocht, maar is de verwachting dat het ook het geval is.”

Kikkert verwacht dat er nog meer varianten bij zullen komen. “Maar dat dat varianten zullen zijn die veel problemen veroorzaken, daar is de kans klein op.”

LEES OOK: Deltavariant coronavirus in opmars in Nederland

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer