main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2021 — 12:49

SER: kinderen van werkloze ouders moeten ook naar de opvang kunnen

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) moeten werkloze ouders moeten ook recht krijgen op kinderopvangtoeslag. Op die manier kunnen ook deze kinderen twee dagen in de week naar de crèche. Dat zou het voor de ouders makkelijker moeten maken om aan het werk te komen. Met dit advies richt de SER zich aan informateur Mariëtte Hamer.

Op dit moment is het zo dat je enkel kinderopvangtoeslag kunt krijgen als je een studerende, re-integrerende of inburgerende ouder bent. De aanpassing zou volgens de SER allereerst bij ouders van nul- tot vierjarigen moeten worden doorgevoerd. Als het haalbaar is wil de SER ook dat kinderen van vier tot dertien jaar twee dagen per week naar de buitenschoolse opvang kunnen.

Bovendien moet het allemaal veel makkelijker, vindt het adviesorgaan. Zo zou het geld van de kinderopvangtoeslag ook direct naar de opvang gestort kunnen worden, in plaats van naar de ouders.

Een meer toegankelijke kinderopvang zorgt volgens de SER, het belangrijkste adviesorgaan op economisch gebied van de overheid, voor gelijkere kansen voor alle kinderen. Het kabinet neemt vaak adviezen van de SER over, maar niet altijd.

Belangrijk voor ontwikkeling

Caroline Schouten, jeugdarts bij de GGD Hollands Midden, is enthousiast over dit hervormingsplan. “Voor kinderen en hun ontwikkeling is het belangrijk dat ze leeftijdsgenootjes zien”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat begint al vroeg, en dat is goed voor de spraak taal- en sociale ontwikkeling.”

De PvdA gaat nog een stapje verder. De partij wil dat kinderopvang voor iedereen gratis wordt. “Juist voor die gelijke kansen voor kinderen”, zegt Kamerlid Habtamu de Hoop. “Op dit moment is een kwart van de 15-jarigen laaggeletterd. Dat komt omdat ze niet meer voorgelezen worden en niet goed in aanraking komen met de Nederlandse taal. Juist als je spelend, lerend elkaar ontdekt, heb je een veel betere start en meer gelijke kansen voor kinderen.”

De SER is geen voorstander van gratis kinderopvang. Ouders moeten volgens het rapport van het adviesorgaan nog steeds wel een vergoeding betalen, maar de overheid moet een groot deel van de opvangkosten vergoeden. Dat gebeurt nu al bij ouderparen waar beide ouders werken.

LEES OOK: ‘Vakbonden oneens met cao-bod kinderopvang en bereiden acties voor’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer