main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 13 juni 2021 — 12:20

Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Geen rente op je spaarrekening maar wel rendement op een huis dat je koopt en verhuurt. En door hoe het Nederlandse belastingstelsel is ingericht, wordt het verhuren van huizen nog aantrekkelijker en dus krijgen starters die hun eerste huis willen kopen meer en meer concurrentie op de oververhitte huizenmarkt. “Al die maatregelen zijn niet bevorderlijk voor het stimuleren van het woningbezit”, zegt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in Stand van Nederland: Generatie Next.

“Mijn eerste gok zou zijn dat voor iedere procent dat de woonlasten voor huiseigenaren omlaag gaan door alle fiscale ondersteuning, de huizenprijzen met één procent omhoog gaan”, stelt de hoogleraar. “En zodanig dat de netto woonlasten, dus wat je letterlijk onder de streep moet betalen, eigenlijk niet veranderen.”

Als je nu wat geld hebt en je hebt het op je spaarrekening staan, dan krijg je daar geen rente op. “Maar je wordt er wel op belast”, legt Jacobs uit. “Als je nu voor dat spaargeld een huis koopt en dan dat huis gaat verhuren, dat nettobezit wordt belast, maar alles wat je aan huurinkomsten hebt wordt niet belast. En dat komt omdat in ons belastingsysteem wij niet de inkomsten uit ons vermogen belasten. Dus geen huur, geen rente, geen dividend, geen vermogenswinst op je aandelen en geen vermogenswinst bij het verkopen van je huis.”

‘Hogere inkomens betalen relatief minder belasting’

In Nederland worden juist fictieve inkomsten belast. “Wij doen alsof je een bepaald rendement haalt op je bezit en dan gaan wij dat belasten. Sinds 2001 zijn vrijwel alle economen en fiscalisten van Nederland voor een systeem waarbij je niet denkbeeldige illusionaire inkomsten belast maar werkelijke inkomsten. Nu heb je dus die spaarders die geld veilig op hun spaarrekening hebben staan en die ieder jaar moeten aftikken terwijl iemand die grote winsten maakt in de onroerendgoedmarkt, daar huizen verhuurt en noem maar op, dat die juist een hele lage aanslag krijgt krijgt ten opzichte van het werkelijke rendement wat hij maakt.”

Voor mensen met lage inkomens is dat niet gunstig, benadrukt Jacobs. “Dat systeem is niet alleen onrechtvaardig want mensen met hogere inkomens betalen relatief minder belasting. Ook is het ondoelmatig en slecht voor de economie. En het is ook nog eens een keer heel vervelend voor de overheid. Want mensen kunnen daardoor allerlei constructies opzetten om zo minder belasting te betalen.”

Vermogensverschil

Wel of geen huis hebben maakt ook een groot verschil in hoeveel vermogen je opbouwt in je leven. In Nederland zit het vermogen geconcentreerd bij ouderen. De Nederlandse huizenbezitter zit aan het einde van zijn leven aan de top van zijn vermogen met gemiddeld ongeveer drie ton. Mensen zonder huis hebben dan bijna geen vermogen.

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terugkijken, op NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

LEES OOK: Hoe creëren we een eerlijker speelveld op de woningmarkt, zodat ook millennials kunnen concurreren?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer