main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 juni 2021 — 14:29

Waarom kunnen millennials geen huis kopen? ‘Niet heel hoopvol’

Net als vele andere millennials lukt het de 28-jarige Grietje Dijkstra niet om een huis te kopen. En dat ondanks een succesvol afgeronde studie, een vaste aanstelling en een prima salaris, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vijf jaar nadat ze is begonnen met werken, woont Grietje nog steeds samen met een vriendin in een huurhuis. Daarvoor betalen zij 1300 euro exclusief, wat neerkomt op zo’n 1550 euro inclusief. “Met best wat ruimte, maar dat komt omdat we met zijn tweeën wonen”, vertelt ze. Het is een symptoom van de oververhitte woningmarkt, waar de prijzen voor een koopwoning blijven stijgen. Afgelopen april met maar liefst 11,5 procent: de hoogste stijging in twintig jaar.

Gelijk gebleven

Het schreeuwende woningtekort zou de grote boosdoener zijn. Als er iets was waar de politieke partijen het tijdens de afgelopen verkiezingscampagne over eens waren, was het wel de noodzaak om te ‘bouwen, bouwen, bouwen’.

Maar dat tekort aan huizen is volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, niet de belangrijkste oorzaak van de prijzenstijging.”De afgelopen jaren is de verhouding tussen het aantal beschikbare woningen en de bevolking weinig veranderd, terwijl de huizenprijzen wel zijn gestegen.”

Vermogen

De verklaring moet worden gezocht in het eigen vermogen. Dat is, mede dankzij die stijgende huizenprijzen, enorm gestegen. Daardoor kan er meer betaald worden voor een woning. Vooral senioren hebben de afgelopen periode hun hypotheek afbetaald en daardoor een behoorlijk vermogen op kunnen bouwen. “Daarvan geven veel mensen hun kinderen een steuntje op de woningmarkt, zodat ze een huis kunnen kopen.”

Wie als starter een woning wil kopen, moet dus van rijke huize komen. Zonder financiële gift of een extra inkomen, is een eigen huis nagenoeg onbetaalbaar. Laat staan als je ook nog je studieschuld moet afbetalen, zoals Grietje. “Heel hoopvol is het niet.”

Millennials kunnen nauwelijks een huis kopen, hoe komt dat? In Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt Raquel Schilder de oververhitte huizenmarkt. Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie straks een eigen huis kan aanschaffen? Je ziet het aankomende donderdag om 22:10 op NPO2. Oude afleveringen kijk je hier terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer