main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 mei 2021 — 16:19

Elektriciteit van nieuwe Nederlandse windparken al verkocht aan Amazon voordat deze is opgewekt

Terwijl iedereen hard bezig is met zuinig worden en het opwekken van groene stroom, worden millennials en andere generaties ingehaald door een steeds toenemende behoefte aan elektriciteit. Opvallend is dat de groene elektriciteit die nieuwe Nederland windparken opwekken al wordt verkocht voordat de windparken überhaupt gebouwd zijn.

“Inmiddels wordt ongeveer 25 procent van de stroom groen opgewerkt”, vertelt hoogleraar energietransitie Machiel Mulder in Stand van Nederland: Generatie Next. “Dat gaat echt wel omhoog de komende jaren. Maar het probleem is dat de vraag naar stroom ook steeds zal toenemen. Wij hebben steeds meer stroom nodig voor bijvoorbeeld elektrische auto’s, we willen allemaal elektrisch rijden, voor waterpompen en huizen.”

Ook waterstof maken en datacentra vragen heel veel stroom. “Naast dat wij nog heel veel groene stroom moeten hebben om aan de huidige stroomvraag te voldoen, is de opgave nog veel groter omdat de stroomvraag nog verder toe zal nemen.”

‘Ze kopen bewijs dat de stroom groen is gemaakt’

Zo koopt Amazon in Ierland groene stroom in Nederland. “Ze kopen niet echt de stroom maar het bewijs dat de stroom groen is gemaakt”, legt Mulder uit terwijl hij naar een kaart van de Nederlandse kust wijst. “Hier komen steeds meer windmolens te staan. Als die windmolens gaan produceren dan produceren ze elektriciteit. Die gaat via het netwerk naar het vasteland.”

Voordat die windmolens stroom gaan produceren, gaan de bedrijven erachter die stroom eerst verkopen op de elektriciteitsmarkt. “Ze verkopen dan twee dingen: de elektronen en het bewijs dat de stroom op een groene manier is geproduceerd. Dat gaat via grondcertificaten. Die verkoopt de investeerder dan aan iedereen die interesse heeft in groene stroom, zoals bijvoorbeeld Amazon die dat wil gebruiken voor zijn datacentrum in Ierland.”

Amazon koopt dus het bewijs dat ze heeft meebetaald aan de opwekking van groene stroom, maar die stroom zelf gebruiken ze niet. “Dat kan ook niet want er is geen verbinding tussen het windmolenpark en Ierland. Ze kopen alleen het certificaat, het bewijs dat ze meebetalen aan de kosten van het windmolenpark.”

‘Investeerder ontvangt 45 euro per megawattuur’

De investeerders verdienen hier geld aan. “Die investeerder verkoopt twee dingen. Dat is stroom, die elektronen die worden ingevoegd in het Europese netwerk. Daarvoor krijgen ze geld, ongeveer 40 euro per megawattuur. Daarnaast verkopen ze het recht, het bewijs dat die stroom op een groene manier is opgewekt. Dat bewijs is een certificaat. Dat gaat daar naar Amazon, die betaalt daar ongeveer 5 euro per megawattuur voor. Per saldo ontvangt de investeerder dan ongeveer 45 euro.”

En dat is voor een investeerder heel erg prettig, aldus Mulder. “Die kan dan daardoor meer opbrengsten realiseren en kan daardoor ook duurdere parken gaan aanleggen. Bijvoorbeeld een park iets verder weg in de zee. Dichter bij de zee is het minder duur. Maar verder weg in de zee waar het meer waait, is het veel duurder om die parken te bouwen. Als ze meer opbrengsten realiseren, kunnen ze duurdere parken aanleggen dus hebben wij dan meer mogelijkheden om windenergie te gaan opwekken.”

Millennial Jill Bleiksloot is op zoek naar de beste energievoorziening voor haar toekomstige huis, zoals zo veel generatiegenoten. Zonnepanelen, warmtepompen, groene stroom… We willen zo veel, maar wat is haalbaar en vooral: wat is betaalbaar? Over kansen en drempels op de energiemarkt.

De nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next is donderdag om 22.10 uur te zien op NPO 2.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer