main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2021 — 13:53

Mediadeskundige over oorlogsfilm De Oost: ‘In onze geschiedenisboeken komt dit niet naar voren’

Schorpioenen, zonnesteken, malaria, buiktyfus en overstromingen: het zijn de zware omstandigheden waaronder makers van de film De Oost te lijden hadden. Toch lieten ze zich niet uit het veld slaan, want vandaag verschijnt eindelijk de langverwachte film over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. En die is “fantastisch”, zo vindt mediadeskundige Mark Koster. “Dit is een ongelofelijk taboe, en Jim Taihuttu (de regisseur, red.) heeft dit ongelofelijk goed gedaan.”

De Oost gaat vooral over de acties van kapitein Raymond Westerling (die gespeeld wordt Marwan Kenzari) en zijn commandotroepen. In 1946 kregen zij de opdracht om het eiland Zuid-Celebes (tegenwoordig Zuid-Sulawesi), te ‘pacificeren’.

Dit is het Nederlandse antwoord op de reeks Amerikaanse films die er al over de Vietnamoorlog gemaakt zijn, zegt Koster in Goedemorgen Nederland. De beste Amerikaanse film over dit onderwerp is wat Koster betreft de oorlogsklassieker Apocalypse Now. “Er zitten ook allerlei shots in De Oost die op die film lijken, en je zou bijna kunnen zeggen Taihuttu – een geweldige regisseur – dezelfde problemen heeft ervaren als bij die film. Geen geld meer, een malaria-aanval…”

Productieproblemen

De mediadeskundige doelt op de productieproblemen die Apocalypse Now kende. Zo werd de productie onder meer vertraagd als gevolg van een enorme tyfoon in de Filippijnen en werd de hele loonlijst van de film gejat. Op de set van De Oost in Bandung, Indonesië, liepen de makers ook tegen verschillende problemen aan. Zo kreeg de club te maken met voedselvergiftiging, dengue en malaria. Twee figuranten liepen buiktyfus op, en een van de regieassistenten wordt door een schorpioen in haar hand gestoken. Ook verdrinkt een deel van het apparatuur.

Jim Taihuttu moest dj’en (onder de artiestennaam Jim Aasgier is de regisseur ook actief als dj voor de formatie Yellow Claw) om weer voldoende geld bij elkaar te sprokkelen om deze perikelen te overkomen, vertelt Koster. “Het was een horror om te maken, net als Apocalypse Now. Daarom is dit zo’n fantastische film, echt geweldig.”

Kritiek

De vele kritiek op de film vindt Koster onterecht. Zo zag de Federatie Indische Nederlanders (FIN) in de trailer verwijzingen naar nazi-Duitsland. Oud-militairen lopen rond in donkere uniformen en de omstreden legerkapitein Raymond Westerling zou in de film Hitlersnorretje bezitten. De FIN pleitte er daarom in een kort geding voor een disclaimer, waarin benadrukt werd dat de film grotendeels fictie betreft, maar dit verloren ze. “Het is fictie”, zegt Koster daarover. “Dit is een film, en dit is gebaseerd op wat er daar is gebeurd. Ik vind het volkomen ongepast om een fictiefilm met de werkelijkheid in verband te brengen.”

‘Goed dat Taihuttu dit nu adresseert’

Volgens Koster zou je kunnen stellen dat de werkelijkheid vooral nog veel erger was dan de film. “Westerling heeft mensen ook standrechtelijk omgebracht, en dat zie je ook in de film”, zegt hij. “In dat opzicht is het goed dat Taihuttu dit nu adresseert. Mensen kennen dit verhaal helemaal niet. In onze geschiedenisboeken komt dit niet naar voren. In dat opzicht is dit ook een hele interessante film.”

Ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vindt het erg goed dat films als deze gemaakt worden. “Ik heb kort geleden het boek Revolusi van David Van Reybrouck gelezen”, vertelt hij. “Als je een bladzijde omslaat, kun je je ogen niet geloven. Dat is echt heel verschrikkelijk geweest.” Zelf weet hij nog dat toen hij in de jaren 50 les kreeg over Nederlands-Indië, hij vooral leerde over de topografie. “En de situatie daar werd altijd onder een eufemisme gebracht, namelijk ‘politionele acties’. Terwijl het niets met politie te maken had, het was gewoon een keiharde oorlog die werd gevoerd”, zegt hij.

De Oost is vanaf vandaag te zien op Amazon Prime Video.

LEES OOK: Monument Indië Nederland in Amsterdam beklad

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer