main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Sammy Baker
Het Onderzoeksbureau - 7 mei 2021 — 06:30

Ouders van door politie doodgeschoten Sammy Baker dienen klacht in tegen Amsterdamse politiechef

De ouders van Sammy Baker, die afgelopen zomer door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw. Volgens de ouders heeft de politiebaas met ,,leugenachtige uitspraken” de publieke opinie beïnvloed terwijl het onderzoek van de Rijksrecherche nog liep. Daarmee zou hij de goede naam en eer van Sammy Baker hebben aangetast. Dat blijkt uit een brief die advocaat Richard Korver aan de klachtencommissie van de politie Amsterdam heeft gestuurd, en is ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

De 23-jarige Sammy Baker, een bekende Instagrammer uit Duitsland, werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten. Op beelden van het incident is te zien hoe hij in verwarde toestand met een mes op zijn eigen keel door een Amsterdamse binnentuin loopt. De politie zegt dat Sammy Baker stil moet staan, maar dat doet hij niet. Daarna wordt een politiehond op hem afgestuurd, maar die loopt aan hem voorbij. Dan slaat de hondengeleider zijn arm om de nek van Sammy en probeert hem naar de grond te werken. Er ontstaat een worsteling waarbij meerdere agenten betrokken zijn, en uiteindelijk meerdere schoten klinken. Sammy Baker overlijdt ter plekke.

Twee dagen later zegt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw tegen Het Parool dat bij die schermutseling ,,een agent door de verdachte met het mes in zijn vest is gestoken.” Volgens advocaat Richard Korver is het betreffende vest twee keer forensisch onderzocht, maar zijn er geen beschadigingen gevonden die gelinkt kunnen worden aan een mes. ,,De eindbaas van de Amsterdamse politie heeft voor zijn beurt gesproken, en onwaarheden verkondigt”, zegt advocaat Korver. ,,We willen een excuus, een gesprek en vragen om de bereidheid om het optreden van zijn mensen breder te laten evalueren dan nu gebeurt.”

Kai Baker en Justine Seewald, de ouders van Sammy, zijn er van overtuigd dat hun zoon in een psychose verkeerde. Hij had enkele dagen ervoor waarschijnlijk een joint gerookt in een Amsterdamse coffeeshop, terwijl hij anders, als fanatiek sporter, nooit drugs gebruikte. Het mes was volgens hen ,,een kindermesje”, met een lemmet van zeven centimeter, die hun zoon als kind cadeau heeft gekregen. De Rijksrecherche heeft inmiddels onderzocht wat er is gebeurd, de conclusies van dat onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

Volgens advocaat Korver was voordat Sammy Baker werd neergeschoten er al een zogeheten psycholance ter plaatse. Dat is een speciaal voertuig, gespecialiseerd in zorg en humaan vervoer van mensen met verward gedrag. De psycholance is volgens de advocaat niet ingezet voordat er geschoten werd door de politie. Korver zegt niet gedetailleerd te kunnen zeggen waarom niet. De moeder van Sammy zegt dat als de psycholance ter plekke was geweest, haar zoon nog had geleefd. ,,Onze zoon was verward, maar geen crimineel.”

De ouders van Sammy Baker hebben via een verzoekschrift bij de civiele rechter verzocht tot het horen van de chauffeur van de psycholance, daarnaast willen ze dat een psychiater en politiewetenschapper het optreden van de politie beoordelen. ,,Er moet iets veranderen in hoe de politie in Nederland met verwarde mensen omgaat”, zegt Sammy’s vader Kai. ,,Dit mag en kan niet nog een keer gebeuren.”

De politie Amsterdam laat via een woordvoerder weten dat het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden ontzettend triest is en dat niemand dit heeft gewild. De politie zegt mee te leven met de familie en hun verdriet en stelt dat het voor alle betrokkenen een heftige en emotionele gebeurtenis is. ,,Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig wordt onderzocht”, zegt de woordvoerder. ,,Dat gebeurt onafhankelijk. We wachten op het afronden door het OM van het onderzoek. Zodra álle feiten en omstandigheden bekend zijn kunnen en willen we graag reageren. Op dit moment is de inhoud van het onderzoek ons onbekend en kunnen we onmogelijk antwoord geven op de gestelde vragen.”

Volgens de politie is voor alle betrokkenen van belang dat feiten onderzocht en beoordeeld zijn voordat men een oordeel geeft. Nu komt in de ogen van de politie een te eenzijdige kant aan de orde. De woordvoerder: ,,We begrijpen goed dat er vele vragen zijn bij de ouders van Sammy Baker. Maar alleen als we de inhoud van het dossier kennen, kunnen we naar antwoorden zoeken. Dat is voor iedereen die bij deze zaak is betrokkenen belangrijk. Zolang dat niet kan zijn we in onze reactie met twee handen op de rug gebonden.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft sinds augustus niks van zich laten horen, vertelt Sammy’s moeder Justine Seewald aan Het Onderzoeksbureau. Ze zegt daar ,,hevig teleurgesteld” over te zijn. ,,Ik begrijp dat ze nog geen uitspraken kan doen over wat er met onze zoon is gebeurd, omdat het onderzoek nog loopt. Maar een condoleancebrief waarin ze als moeder van de stad Amsterdam met ons meeleeft en sterkte wenst, is er ook niet gekomen. Mijn zoon is tenslotte in haar stad overleden. Dat heeft me ernstig teleurgesteld en verdriet gedaan.”

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat burgemeester Halsema begrijpt dat de ouders enorm veel verdriet hebben. Ze heeft volgens de woordvoerder vlak na dit tragische incident zorgvuldig willen handelen met respect voor alle betrokkenen, zonder te oordelen. Als de nabestaanden dat op prijs stellen dan neemt de burgemeester binnenkort contact met hen op, stelt de woordvoerder.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zesde aflevering van Het Onderzoeksbureau over de dood van Sammy Baker is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans over de formatie en het Britse asielplan, oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen over de formatie en de Haagse politiek, OM-topman Rinus Otte over zijn boek ‘De troost van gebrekkig strafrecht’, leraar Ton van Haperen over wat Nederland kan leren van het Franse onderwijs en techjournalist Ben van der Burg over het succes van techbedrijf ASML.

Klik hier.

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer

OM-baas Rinus Otte reageert op citaat Inez Weski: ‘Echt totale onzin’

In haar pas verschenen boek, Het geluid van de stilte, noemt voormalig topadvocaat Inez Weski het Openbaar Ministerie ‘haar vervolgers’. Weski suggereert dat het OM…

Lees meer

Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations wordt gewerkt. Het…

Lees meer

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, zorgde dat nauwelijks voor problemen. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag…

Lees meer

Zonnebrillen zijn steeds meer een statussymbool en dat is niet zonder gevolgen: ‘In deze doos zitten brillen van 1000 tot 2000 euro per stuk’

Een zonnebril is al lang niet meer alleen praktisch op een zomerdag, maar wordt steeds meer een statussymbool. Brillist Bilal Akalay verzamelt vintage brillen, die…

Lees meer

Ruim 100 arrestaties na XR-demonstratie A10, circa 30 nog vast

De politie heeft meer dan honderd mensen opgepakt tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) zaterdagmiddag in Amsterdam. Volgens een woordvoerster van de politie zijn…

Lees meer

Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei…

Lees meer

Aanrijding door spookrijder A59, een dode

Bij een aanrijding op de snelweg A59 ter hoogte van Nuland (Noord-Brabant) is zaterdagmiddag een spookrijder overleden. Het slachtoffer is een 67-jarige vrouw uit Sint-Michielsgestel….

Lees meer

Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. “Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen,…

Lees meer

Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, maar geen lange rijen

Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal,…

Lees meer

Politie beëindigt demonstratie XR op A10, demonstranten pro-Palestina verlaten weg in Amsterdam

De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Een groep van ruim…

Lees meer

Winkelwagentje ‘gejat’? Dat kost je dan 110 euro

Je vindt ze niet alleen in de supermarkt, maar ook in studentenhuizen, garages en soms in de sloot: winkelwagentjes. Zo’n karretje meenemen naar huis lijkt…

Lees meer