main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Sammy Baker
Het Onderzoeksbureau - 7 mei 2021 — 06:30

Ouders van door politie doodgeschoten Sammy Baker dienen klacht in tegen Amsterdamse politiechef

De ouders van Sammy Baker, die afgelopen zomer door de Amsterdamse politie werd doodgeschoten, hebben een officiële klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw. Volgens de ouders heeft de politiebaas met ,,leugenachtige uitspraken” de publieke opinie beïnvloed terwijl het onderzoek van de Rijksrecherche nog liep. Daarmee zou hij de goede naam en eer van Sammy Baker hebben aangetast. Dat blijkt uit een brief die advocaat Richard Korver aan de klachtencommissie van de politie Amsterdam heeft gestuurd, en is ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

De 23-jarige Sammy Baker, een bekende Instagrammer uit Duitsland, werd op 13 augustus 2020 door de politie doodgeschoten. Op beelden van het incident is te zien hoe hij in verwarde toestand met een mes op zijn eigen keel door een Amsterdamse binnentuin loopt. De politie zegt dat Sammy Baker stil moet staan, maar dat doet hij niet. Daarna wordt een politiehond op hem afgestuurd, maar die loopt aan hem voorbij. Dan slaat de hondengeleider zijn arm om de nek van Sammy en probeert hem naar de grond te werken. Er ontstaat een worsteling waarbij meerdere agenten betrokken zijn, en uiteindelijk meerdere schoten klinken. Sammy Baker overlijdt ter plekke.

Twee dagen later zegt de Amsterdamse politiechef Frank Paauw tegen Het Parool dat bij die schermutseling ,,een agent door de verdachte met het mes in zijn vest is gestoken.” Volgens advocaat Richard Korver is het betreffende vest twee keer forensisch onderzocht, maar zijn er geen beschadigingen gevonden die gelinkt kunnen worden aan een mes. ,,De eindbaas van de Amsterdamse politie heeft voor zijn beurt gesproken, en onwaarheden verkondigt”, zegt advocaat Korver. ,,We willen een excuus, een gesprek en vragen om de bereidheid om het optreden van zijn mensen breder te laten evalueren dan nu gebeurt.”

Kai Baker en Justine Seewald, de ouders van Sammy, zijn er van overtuigd dat hun zoon in een psychose verkeerde. Hij had enkele dagen ervoor waarschijnlijk een joint gerookt in een Amsterdamse coffeeshop, terwijl hij anders, als fanatiek sporter, nooit drugs gebruikte. Het mes was volgens hen ,,een kindermesje”, met een lemmet van zeven centimeter, die hun zoon als kind cadeau heeft gekregen. De Rijksrecherche heeft inmiddels onderzocht wat er is gebeurd, de conclusies van dat onderzoek zijn nog niet gepubliceerd.

Volgens advocaat Korver was voordat Sammy Baker werd neergeschoten er al een zogeheten psycholance ter plaatse. Dat is een speciaal voertuig, gespecialiseerd in zorg en humaan vervoer van mensen met verward gedrag. De psycholance is volgens de advocaat niet ingezet voordat er geschoten werd door de politie. Korver zegt niet gedetailleerd te kunnen zeggen waarom niet. De moeder van Sammy zegt dat als de psycholance ter plekke was geweest, haar zoon nog had geleefd. ,,Onze zoon was verward, maar geen crimineel.”

De ouders van Sammy Baker hebben via een verzoekschrift bij de civiele rechter verzocht tot het horen van de chauffeur van de psycholance, daarnaast willen ze dat een psychiater en politiewetenschapper het optreden van de politie beoordelen. ,,Er moet iets veranderen in hoe de politie in Nederland met verwarde mensen omgaat”, zegt Sammy’s vader Kai. ,,Dit mag en kan niet nog een keer gebeuren.”

De politie Amsterdam laat via een woordvoerder weten dat het overlijden van Sammy Baker als gevolg van politieoptreden ontzettend triest is en dat niemand dit heeft gewild. De politie zegt mee te leven met de familie en hun verdriet en stelt dat het voor alle betrokkenen een heftige en emotionele gebeurtenis is. ,,Daarom is het ook van belang dat deze zaak grondig en zorgvuldig wordt onderzocht”, zegt de woordvoerder. ,,Dat gebeurt onafhankelijk. We wachten op het afronden door het OM van het onderzoek. Zodra álle feiten en omstandigheden bekend zijn kunnen en willen we graag reageren. Op dit moment is de inhoud van het onderzoek ons onbekend en kunnen we onmogelijk antwoord geven op de gestelde vragen.”

Volgens de politie is voor alle betrokkenen van belang dat feiten onderzocht en beoordeeld zijn voordat men een oordeel geeft. Nu komt in de ogen van de politie een te eenzijdige kant aan de orde. De woordvoerder: ,,We begrijpen goed dat er vele vragen zijn bij de ouders van Sammy Baker. Maar alleen als we de inhoud van het dossier kennen, kunnen we naar antwoorden zoeken. Dat is voor iedereen die bij deze zaak is betrokkenen belangrijk. Zolang dat niet kan zijn we in onze reactie met twee handen op de rug gebonden.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft sinds augustus niks van zich laten horen, vertelt Sammy’s moeder Justine Seewald aan Het Onderzoeksbureau. Ze zegt daar ,,hevig teleurgesteld” over te zijn. ,,Ik begrijp dat ze nog geen uitspraken kan doen over wat er met onze zoon is gebeurd, omdat het onderzoek nog loopt. Maar een condoleancebrief waarin ze als moeder van de stad Amsterdam met ons meeleeft en sterkte wenst, is er ook niet gekomen. Mijn zoon is tenslotte in haar stad overleden. Dat heeft me ernstig teleurgesteld en verdriet gedaan.”

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam zegt dat burgemeester Halsema begrijpt dat de ouders enorm veel verdriet hebben. Ze heeft volgens de woordvoerder vlak na dit tragische incident zorgvuldig willen handelen met respect voor alle betrokkenen, zonder te oordelen. Als de nabestaanden dat op prijs stellen dan neemt de burgemeester binnenkort contact met hen op, stelt de woordvoerder.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De zesde aflevering van Het Onderzoeksbureau over de dood van Sammy Baker is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

Waarom rijden mensen door na een verkeersongeval?

Hoe komt het dat mensen doorrijden na een verkeersongeval en zich niet bekommeren om het lot van het slachtoffer?

Doorrijden na een ongeluk is strafbaar, maar het gebeurt vaak: elk uur rijden 8 mensen door na een ongeval. Helaas zijn de gevolgen soms desastreus.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met advocaat Rick van Leusden die gespecialiseerd is in verkeersstrafrecht en Kirsten van der Zeeuw, zij verloor haar 12-jarige zoontje Nino bij een dramatisch verkeersongeval in Leiden. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en achtergronden.

Vanavond, 19 uur
Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’

Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven…

Lees meer

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer