main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2021 — 12:40

Uitzetbeleid faalt door fouten van de Nederlandse overheid

Bijna 2000 asielzoekers die in vreemdelingendetentie zaten zijn in de afgelopen vijf jaar toch weer op straat gezet, terwijl zij eigenlijk uitgezet moesten worden. Dit komt door fouten van de Nederlandse overheid. Zo werden bijvoorbeeld de verkeerde juridische grondslagen gebruikt, besluiten onzorgvuldig opgesteld en bleven nieuwe asielaanvragen te lang op de plank liggen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) dat donderdagmiddag wordt gepubliceerd. De ACVZ nam hiervoor tachtig dossiers onder de loep. De Telegraaf mocht het rapport, dat dient als advies aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid), al eerder inzien.

‘Vreemdelingenbeleid werkt alleen als er ook een uitzetbeleid is’

Het uitzetbeleid vormt al jarenlang een moeilijk onderwerp, zegt politiek commentator Wouter de Winther. “Het vreemdelingenbeleid werkt alleen maar als er ook een uitzetbeleid is. Een opvangbeleid voor asielzoekers die voor oorlog op de vlucht zijn, maar ook dat mensen die geen recht hebben om hier te zijn ook weer vertrekken”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat laatste gedeelte werkt al een jaar of twintig niet goed.”

De Winther verwacht dat Broekers-Knol “zoals ze dat vaker heeft gedaan” beterschap zal beloven. “En dan zit zij dit nog een paar maanden uit. Vervolgens mag iemand anders het weer gaan oplossen.”

Uit het onderzoek blijkt dat bewaring in de afgelopen jaren steeds vaker werd ingezet als noodgreep. Zo werd de inzet tussen 2015 en 2019 bijna verdubbeld tot 3729. Vreemdelingenbewaring wordt ingezet om iemand die niet zelf wil vertrekken beschikbaar te houden voor een uitzetting. Zo wordt voorkomen dat iemand zelf vlucht en in de illegaliteit beland. In veertien procent van de gevallen moest deze detentie worden opgeheven door, volgens de onderzoekers, vermijdbare gebreken van de overheid.

De effectiviteit van het opsluiten van vreemdelingen laat te wensen over, zo schetst het rapport. Sommige migranten zouden de procedure moedwillig frustreren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de aanvraag van de benodigde reisdocumenten om terug te keren naar het land van herkomst.

Criminele achtergrond

Een deel van deze niet-meewerkende asielzoekers heeft een criminele achtergrond, zegt ACVZ. Bijna de helft is veroordeeld of verdacht van een strafbaar feit. Daarbij gaat het om om uiteenlopende misdrijven, zoals winkeldiefstallen en straatroof. De ACVZ plaatst wel de kanttekening dat deze cijfers mogelijk niet representatief zijn voor de complete groep die achter de tralies wordt gezet.

Slechts één op de tien migranten uit Marokko en Algerije vertrekt vanuit detentie uit Nederland, terwijl dat vertrek wel het doel van ’vreemdelingenbewaring’ is. Ook bij migranten met een andere afkomst blijkt uitzetten vaak geen succes. Slechts de helft van de totale groep vertrekt aantoonbaar naar een land van herkomst buiten de Europese Unie.

De ACVZ adviseert de Nederlandse overheid om te investeren in de relaties met landen die niet of onvoldoende meewerken aan het terugnemen van vreemdelingen, zoals Marokko.

LEES OOK: EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer

Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer