main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2021 — 12:48

VNO-NCW wil af van anderhalvemetermaatregel: ‘Nul risico bestaat niet’

Zet vol in op toegangstesten bij de opening van kroegen, scholen, theaters en andere locaties, en laat vervolgens de anderhalvemetermaatregel los. Daarvoor pleit voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen vandaag in De Telegraaf. Het grote voordeel hiervan is dat er meer mensen in een café of een collegezaal terechtkunnen.

Wanneer de uitslag van een toegangstest negatief is, is afstand houden niet langer nodig, redeneert Thijssen. “Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten”, zegt zij. “Uiteindelijk is dat een kwestie van durven.”

Thijssen erkent dat deze sneltesten niet honderd procent waterdicht zijn, maar benadrukt dat ‘nul risico’ niet bestaat in het leven. “Als we straks massaal testen in het hoger onderwijs en er is nog steeds maar twintig procent van de studenten welkom, wat schiet je er dan mee op?”

‘Testsamenleving kan corona terugdringen’

Testen zou een ‘bestrijdingsmiddel’ tegen corona kunnen zijn, zegt Thijssen.”Het principe is dat je mensen iets leuks kunt laten doen door te testen. Zo test je mensen die zich anders niet hadden laten testen, en haal je er mensen zonder klachten uit die toch corona blijken te hebben.” Zo zou een testsamenleving corona terug kunnen dringen, zegt Thijssen. “Het mes snijdt aan twee kanten voor de economie en een betere virusbestrijding.”

Het bedrijfsleven werkt samen met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid aan de inzet van massale testen. Deze maand worden er verschillende experimenten gedaan met toegangstesten voor musea, theaters, kerkgebouwen, dierentuinen, concertzalen, horeca en casino’s. Ook zijn er meerdere proeven op scholen en bedrijven.

‘De economie moet weer gaan rollen’

“Men wil er een beetje vaart erachter zetten”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland over deze oproep. “Er zijn nu zes miljoen mensen die of gevaccineerd zijn of immuun, omdat ze het virus hebben gehad”, zegt hij. “Dat geeft ruimte om om dingen te doen die we eerder niet konden. En je ziet dat die bedrijven weer geld willen gaan verdienen. De economie moet weer gaan rollen, en daar hoort het versoepelen van maatregelen ook bij.”

LEES OOK: ‘Ook zonder sneltesten kan veel horeca en detailhandel veilig open’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer