main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 28 februari 2021 — 13:27

Jetten: VVD durft klimaatplannen niet door te laten rekenen

Volgens Rob Jetten, nummer twee op de lijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen, durft de VVD haar klimaatplannen niet door te laten rekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “Dat roept toch de vraag op wat er mis is met het VVD-programma op klimaat”, zei Jetten zondag in Het WNL-Debat: De Runners-Up op NPO 1.

“Of je haalt de klimaatdoelen niet, of je kunt die tien beloofde kerncentrales niet betalen”, denkt Jetten. “Mijn vraag is: Waarom is Mark Rutte niet mans genoeg om zijn klimaatvoorstellen te laten beoordelen door experts, zoals bijna alle partijen doen.” Volgens Jetten zit de VVD “met de klimaatontkenners van de PVV in een kamp, dat geen eerlijk verhaal over de klimaatvoorstellen durft te presenteren”.

“Het is eigenlijk heel simpel: de lucht houdt niet op bij de grens”, reageert Tamara van Ark, nummer twee op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen, op de vraag van Jetten. Juist op dit onderwerp moet je samenwerken in Europees verband, zegt ze. “Misschien is dat iets wat D66 toch wel aanspreekt.” Volgens Van Ark kan de rekenmeester de klimaatplannen van de partij niet op Europees niveau doorrekenen. “Zij kijken alleen naar wat er in Nederland gebeurt.”

‘Volgende gebroken belofte VVD?’

Volgens Jetten is dat niet waar. “De VVD committeert zich aan de klimaatdoelen, want de klimaatwet is ook dankzij de VVD aangenomen. Maar daarin hebben we afgesproken dat we tussen de 49 en 55 procent minder CO2 uitstoten in 2030 en de CO2-uitstoot in 2050 helemaal hebben opgelost. Dat vraagt dus ook het Nederlandse bedrijfsleven en vraagt ook de Nederlandse bank. Maar de VVD verschuilt zich nu achter de plannen die er al liggen, maar dat is niet genoeg.” Jetten vraagt zich af wat de VVD de komende jaren “extra gaat doen”. “Dat wil de kiezer ook graag weten, want is dit de volgende gebroken belofte van de VVD?”

“Wij zijn goed voor onze handtekening en die staat onder de klimaatwet en onder het klimaatakkoord”, zegt Van Ark. “Ik vind het superbelangrijk dat we ons land en de wereld schoner doorgeven aan de volgende generatie. Ik heb ook kinderen”, besluit de minister voor Medische Zorg en Sport.

LEES OOK: Rob Jetten stemt niet op D66-lijsttrekker Sigrid Kaag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer