main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 februari 2021 — 15:11

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Architect Koen Olthuis bouwt wereldwijd huizen waar dat eigenlijk niet kan: op water. En dat zou de oplossing kunnen zijn voor het nijpende woningtekort. “Als je door die bril naar Nederland gaat kijken, zijn er talloze plekken die hiervoor geschikt zijn”, vertelt Olthuis in het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. “Maar het is een andere manier van denken.”

Zo laat hij een voorbeeld zien van drijvende complexen die in Amsterdam uitgerold zouden kunnen worden. “Dat zijn platformen van 200 bij 50, 60 meter. Die worden als een heel blok aangeschoven. Als je al die drijvende eilandjes bij elkaar brengt, dan krijg je een wijk.”

‘Waterwoning van de ene naar de andere plek’

Nederland is druk op zoek naar meer ruimte om op te bouwen. “Nu denk ik dat als je water gaat inbrengen, je meer plek gaat krijgen. Dat betekent dat gemeentes die plekken bijvoorbeeld kunnen leasen. Die kunnen ervoor zorgen dat mensen tijdelijk op dat water kunnen wonen en dat die waterwoning na een verloop van tijd van de ene plek naar de andere plek kan worden geschoven.”

Dit omschrijft de architect als een soort ‘flexplots’. “Je gaat niet een plek voor zeventig of voor honderd jaar bestemmen voor een bepaalde functie. Maar je gaat kijken of plekken misschien voor vijf of tien jaar gebruikt kunnen worden voor waterwoningen.”

‘Niet iedereen kan in een villa op het water wonen’

Maar is bouwen op water nu ook flink duurder dan bouwen op land? “Dat is maar net hoe je het bekijkt. Uiteindelijk is het bouwen van een woning zo’n 10 tot 15 procent duurder, maar het ontwikkelen op water is goedkoper. De ontwikkelkosten zijn de bouwkosten van het gebouwtje en het kopen van de grond. Dat is samen één prijs. Maar dat onderste gedeelte valt nu weg. De grond is water en kan je misschien gaan huren. De hele prijs gaat daardoor naar beneden, dus het ontwikkelen op water is goedkoper.”

Daarnaast onderzoekt Olthuis ook de mogelijkheid van hoogbouw op water. “Dat is de volgende markt, drijvende appartementen. Niet iedereen kan in een villa wonen op het water. Dat werkt niet. Dan lossen wij het probleem niet op.”

‘Heel compact maar wel een andere lifestyle’

Zo laat de architect ook wat starterswoningen op water zien. “Dit is bijvoorbeeld een hele kleine twee-onder-een-kapper. Twee kleine starterswoningen naast elkaar op een platform die elders zijn gebouwd. Die komt uit de fabriek en is hier heengebracht met een vrachtwagen en op het drijvende platform neergezet. Het is heel compact maar brengt wel een andere lifestyle.”

De waterwoningen zijn van alle bekende gemakken voorzien. “Het zijn natuurlijk kleine starterswoningen, maar de lol zit bovenop. Daar heb je nog je eigen kas. De oplossing van starterswoningen is niet langer alleen maar naar grootte kijken, maar ook veel meer gebruiksgenot. Hoe kan je ervoor zorgen dat je met een kleine woning een bepaalde levensstijl kan krijgen? Deze woningen geven dat.”

‘Over twaalf weken klaar’

De kosten van deze twee-onder-een-kapper zijn zo’n 195.000 euro. Over twaalf weken zouden de waterwoningen in Amsterdam kunnen liggen. “Dat is de bouwtijd. Als er nu plek komt, dan kan je meteen gaan bouwen en ze erheen gaan brengen. Iedereen wil ze huren, dat is het probleem niet. Het is alleen dat de plekken niet beschikbaar zijn. Als jij een ja van de gemeente hebt, zijn de woningen over twaalf weken klaar. Dan zit je er over veertien weken in.”

De pandemie en recessie kregen ‘m het afgelopen jaar niet klein. En nieuwe maatregelen van de overheid zijn een druppel op de gloeiende plaat: de huizenmarkt is onbestuurbaar geworden, met torenhoge prijzen en een extreem lage rente. Hoe komt de starter nog aan een huis? Elen Demir, zelf starter op de woningmarkt, zoekt uit waar het spaak loopt en wat een oplossing zou kunnen zijn.

Kijk donderdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, 22.10 uur op NPO 2. Alle afleveringen zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer