main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2021 — 10:08

Krijgt Nederland straks het Russische Spoetnik V-vaccin? ‘Er is nog wel wat werk aan de winkel’

Worden straks ook Nederlanders ingeënt met het Russische Spoetnik V-vaccin? PVV, VVD en D66 vinden dat het kabinet die optie serieus moet overwegen nu uit gerenommeerd onderzoek blijkt dat dat coronavaccin zeer effectief blijkt te zijn.

“Ik ben er wat dieper ingedoken en eigenlijk is dat een best wel mooi vaccin”, zei directeur van Pfizer-Nederland Marc Kaptein donderdag in Op1. “Het is best slim, bestaat uit twee verschillende componenten die nergens anders worden gebruikt en heeft een goede effectiviteit. Dat is echt wel knap. Ik denk dat wij het een beetje aan het onderschatten zijn omdat het uit Rusland komt.”

Kaptein merkt op dat de data van het Russische vaccin is gecontroleerd door een Nederlands bedrijf. “Dat vind ik dan toch wel weer aardig. Ik ken ook iemand die daar werkt en die beschouw ik als een hele integere wetenschapper. Ik heb wel meer vertrouwen gekregen in dat Spoetnik-vaccin.”

‘Als het werkt, kom maar op’

Ook de Europese Unie volgt de ontwikkelingen van het Russische coronavaccin op de voet. “De EU heeft het heel erg met zichzelf te doen op dit moment. Ze heeft het niet goed gedaan”, licht diplomatiedeskundige Robert van de Roer toe in Goedemorgen Nederland. “De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft zelfs gezegd: als het werkt en als het goed is, kom maar op. Maar ook Angela Merkel heeft hierover gepraat met Poetin en meer landen zijn geïnteresseerd zoals Tsjechië. Nederland heeft gezegd dat ze hier misschien weleens naar gaat kijken.”

Maar zover is het nog lang niet. “Er is nog wel wat werk aan de winkel. Rusland heeft zelf nog niet bij de EMA gevraagd om dit op de Europese markt te brengen. Ten tweede heeft Europa die strategie dat het in Europa gemaakt moet zijn. Daar is een gesprek over gaande om te kijken of de Russen iets in Duitsland zouden kunnen maken. Europa onderhandelt zelf over de contracten en dat moet dan ook met de Russen gebeuren.”

De factor tijd speelt ook een belangrijke rol. “Wij wachten nu tot de bestaande leveranciers echt gaan leveren. Dat is nu een probleem. Maar tegen de tijd dat het Russische vaccin goedgekeurd zou zijn, worden die andere vaccins uitgerold en is het Russische vaccin misschien niet meer nodig.”

‘Voor Poetin is alles wisselgeld’

Een moeizame relatie met Rusland hoeft geen bezwaar te zijn om het Spoetnik-vaccin te krijgen. “Voor Poetin is alles wisselgeld in een relatie. Het zou zomaar een geopolitiek wapen kunnen zijn. Waar wij met 27 Europese landen hebben onderhandeld met Big Pharma, de grote leveranciers, hebben Rusland en China dat zelfstandig gedaan als naties. De Russen hebben het ook al aan 16 landen verkocht. In Latijns-Amerika, in Afrika en ook in Azië zijn de Russen langs de Chinezen bezig.”

Maar wij leven in een tijd van een pandemie, benadrukt Van de Roer. “Er staan mensenlevens op het spel. Dan moet je niet zeuren, dan moet je handelen. Het probleem is dat Europa niet levert en als de paniek toeslaan bij politici, over een maand of drie weken. Dan kan het balletje toch anders gaan rollen.”

LEES OOK: Gezondheidsraad: coronavaccin AstraZeneca niet voor 65-plussers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer