main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
28 december 2020 — 17:28

Vertrouwen in koning Willem-Alexander dit jaar flink gedaald

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. In april van dit jaar had 76 procent van de Nederlanders tamelijk veel of veel vertrouwen in ons staatshoofd, maar in december is dat gedaald naar 47 procent.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur. Daaruit blijkt ook dat Nederlanders minder tevreden zijn over het functioneren van de koning. In april was 67 procent (heel) tevreden met het functioneren van Willem-Alexander, nu is dat nog 51 procent.

Het aandeel burgers dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning is ook omhoog gegaan. Dat was eerst slechts 3 procent, nu is dat 14 procent.

Vakantiefoto

Er was dit jaar een aantal keren flinke kritiek op het handelen van de koning. Zo ontstond er ophef toen Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens een vakantie in Griekenland in augustus op de foto gingen met een restauranthouder, waar duidelijk op te zien was dat zij geen anderhalve meter afstand bewaarden.

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @the_royals_of_today

Iets daarvoor kocht de koning een gloednieuwe speedboot. Die kostte twee miljoen euro. Men verweet hem niet solidair te zijn met het Nederlandse volk, omdat hij dat midden in de coronacrisis deed.

Maar de grootste onenigheid ontstond toen de koninklijke familie in de herfst – een week nadat het kabinet in een persconferentie had opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven – met het regeringsvliegtuig richting Griekenland vertrok. De koning besloot terug te keren en bood via een YouTube-video zijn excuses aan.

Toen bleek dat twee van de dochters van het echtpaar in Griekenland waren achtergebleven, terwijl hun ouders met een lijnvlucht terugkeerden, ontstond een nieuwe golf van verontwaardiging.

‘Niet verstandig’

Driekwart van de ondervraagden vindt het “niet verstandig” dat het echtpaar op vakantie naar Griekenland ging. Volgens de regels – het reisadvies van Griekenland was immers “code geel” – maar het viel niet goed. Bijna 70 procent van de Nederlanders denkt dat het imago van de koninklijke familie daardoor is beschadigd.

Toch vindt zo’n 40 procent van de Nederlanders dat het koningspaar zich wél solidair heeft getoond, tegen 25 procent die vindt dat dat niet het geval is. Vooral 55-plussers zijn ervan overtuigd dat de koninklijke familie solidair is met het volk.

LEES OOK: Koning Willem-Alexander: ‘Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer