main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2020 — 15:01

Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar brexitdeal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ziet “een paadje” richting een Brexitdeal en is voorzichtig positief. “We hebben bij de meeste kwesties een weg vooruit gevonden”, zegt ze. Al blijft “de discussie over visserij nog erg moeilijk”. Von der Leyen sprak woensdag het Europees Parlement bij over de laatste ontwikkelingen.

De onderhandelingen over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk verlopen tot nu toe moeizaam, maar de tijd raakt op. De Britse premier Boris Johnson waarschuwde vorige week dat er een “grote kans” is dat onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsverdrag mislukken.

“De komende dagen zijn beslissend”, onderstreepte Von der Leyen, nu de jaarwisseling in zicht komt en dus het moment dat het VK zich niet langer aan de Europese regels houdt. Ook al “weet ik dat ik dat eerder heb gezegd en dat deadlines keer op keer zijn gemist”.

Er zijn nog twee grote vraagstukken, bevestigt Von der Leyen. De EU-onderhandelaars en de Britse onderhandelaars boeken voortgang over het waarborgen van eerlijke concurrentie wanneer de Britten de Europese interne markt op 1 januari verlaten. Ook de onenigheid over het toezicht op de afspraken is goeddeels opgelost, zegt Von der Leyen.

‘Reden voor optimisme’

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer vindt de uitspraken van Von der Leyen reden voor voorzichtig optimisme. “Als je het vergelijkt met een week geleden, is het absoluut een stap vooruit. Ik sprak een topdiplomaat, die zei: optimisme is gerechtvaardigd”, zegt Van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we moeten voorzichtig blijven, want er moeten nog veel visjes worden toebedeeld. Dat is letterlijk zo, want visserij is nog steeds een probleem.”

Maar er zijn stappen vooruit gezet, weet Van de Roer. “Vooral op het punt: hoe krijg je nou gelijke toegang tot elkaars markt en hoe krijg je eerlijke concurrentie. Dus op zichzelf betekenen die woorden van Von der Leyen wel iets. Ze kan dit niet zomaar zeggen en heeft een basis nodig waarop ze zich baseert.”

‘Raamwerkrapport’

Definitief is nog altijd niets, weet Van de Roer. “Het is nog geen 31 december, maar dit is op zichzelf een belangrijke stap. Zeker als je het vergelijkt met een week geleden toen Boris Johnson in Brussel was en dat behoorlijk dramatische diner had met Von der Leyen.”

Van de Roer sluit niet uit dat er extra tijd wordt gekocht. “Als ze eruit komen kunnen ze heus nog wel een formule verzinnen waardoor ze extra tijd kopen in het nieuwe jaar om de puntjes op de i te zetten. Het gaat er nu om dat je op hoofdlijnen een raamwerkrapport kunt krijgen. Dan komt de latere invulling vanzelf, daar ben ik optimistisch over”, aldus de diplomatiedeskundige.

‘Big buzz’

Volgens politiek redacteur Nicholas Watt van BBC Newsnight stevenen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie af op een handelsovereenkomst die brexitaanhangers tevreden zal stellen. Dat meldde hij dinsdag op Twitter.

Watt spreekt van een “big buzz” onder Britse parlementsleden omdat de partijen tot een akkoord lijken te komen. Hij zei daarbij dat eurosceptici gerustgesteld zullen zijn.

1 januari écht Brexit

Op 1 januari eindigt de overgangsfase na de Brexit. Nu zijn de Britten nog grotendeels aan afspraken van de Europese Unie gebonden. Als er voor die datum geen handelsverdrag is, valt de handel terug op de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die zijn zeer ongunstig voor het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK: Minister Hoekstra: Brexit is goed nieuws voor Moskou en Beijing, maar ramp voor Nederland

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer