main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2020 — 11:32

Winkelbranchevereniging pleit voor afhaalpunten voor niet-essentiële winkels

Winkelbranchevereniging INretail wil dat het ophalen van bestellingen in niet-essentiële winkels mogelijk wordt. Volgens de vereniging van winkeliers kan dat veilig en kan de economie daarmee doordraaien, terwijl ook de pakketbezorgers worden ontlast. In Frankrijk en België zou een vergelijkbaar systeem goed hebben gewerkt.

INretail ziet een systeem voor zich waarbij klanten op een vooraf afgesproken tijd zich bij de winkel kunnen melden en dan bij de deur hun bestelling kunnen afhalen. “Neem als voorbeeld een bouwmarkt”, zegt directeur Koninklijke INRetail Udo Delfgou in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daar is afhalen nu wel mogelijk. “Omdat het in de periferie zit. Je kunt daar goed met de auto voorrijden en je product ophalen.”

Maar volgens Delfgou zijn er ook veel steden en dorpen geschikt om met afhaalpunten te werken. “Daar kun je in de auto of op de fiets dichtbij komen. Plekken die goed bereikbaar zijn kun je daardoor faciliteren met afhaalpunten.”

‘Voorraden immens’

Er komt een voorraadvergoeding voor retailers, weet Delfgou. “We zijn blij dat het kabinet deze maatregel heeft uitgevaardigd, maar dan nog dekt het maar een klein stukje van de schade. De voorraden zijn juist op dit moment immens, voor de normaal gesproken drukste weken van het jaar voor retailers.”

Ondernemers slaan daarom massaal verhuisdozen in om de voorraden op de slaan. Het AD meldt dat er driehonderd procent meer verhuisdozen worden verkocht dan voor de toespraak van premier Rutte van maandag. Ook opslagruimtes zijn in trek.

‘Druk op de zorg is enorm’

Fractievoorzitter 50PLUS Liane den Haan begrijpt het pleidooi van Delfgou, maar vindt het plan niet wenselijk. “De druk op de zorg is enorm groot in Nederland. Hoe meer reisbewegingen, hoe groter de kans dat mensen besmet raken. Ik zou nu zeggen: laten we verstandig zijn en het niet doen.”

Voorraadvergoeding

Het kabinet komt met een voorraadvergoeding om de retailers te steunen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend in debat met de Tweede Kamer. Later deze week zal het kabinet hierover meer vertellen.

“Zij worden onevenredig hard geraakt”, zegt Rutte over deze niet-essentiële winkels. Zij moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten. Deze winkeliers hebben “spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is”, aldus Rutte. Daardoor daalt de waarde van deze voorraad ook snel.

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland stelde voor desnoods een aparte vergoeding te regelen voor de hardst getroffen bedrijven. De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de ‘koelkastvergoeding’, zoals de tegemoetkoming werd genoemd die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten.

LEES OOK: Het kabinet komt met een voorraadvergoeding: ‘Het is handig dat de regeling er nu al is’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer