main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2020 — 15:39

‘Heb het over de angst die onder weigering coronavaccin ligt’

Lange tijd werd een vaccin gezien als de heilige graal in de bestrijding van de coronapandemie. Maar nu het er bijna is, groeit de weerstand tegen een vaccin. Doordat het zo snel is ontwikkeld, zetten veel mensen hun vraagtekens bij de betrouwbaarheid ervan.

Jeugdarts Caroline Schouten zegt in Goedemorgen Nederland de twijfels van mensen te begrijpen. Vorig jaar rond deze tijd was het virus nog niet bekend en nu is er bijna een vaccin. “Veel mensen kennen de verhalen van vroeger over vaccinontwikkeling van tien tot vijftien jaar.”

Deels gebaseerd op bestaand vaccin

De technologie is echter met sprongen vooruitgegaan, zo zegt de arts. “Het is heel gecontroleerd en veilig gegaan.” De stappen die eerst achter elkaar werden gedaan bij het ontwikkelen van een vaccin, zijn nu naast elkaar gezet. Als de eerste stap goed ging, waren ze alweer verder in de volgende stap. Zo is de tijdswinst bij het coronavaccin geboekt.

Over de gevolgen op de lange termijn bestaan ook zorgen. Schouten zegt dat het een voordeel is dat het vaccin deels is gebaseerd op een bestaand vaccin, namelijk dat tegen het SARS-virus. “Het is dus een doorgewerkte versie van iets wat al bekend is. Daardoor weten specialisten al meer van de eventuele gevolgen.”

Sociale media

Tijdens haar werk krijgt Schouten vaak te maken met vragen van ouders. Vooral de veiligheid van het vaccin wordt dan in twijfels getrokken, vanwege mogelijke bijwerkingen. “Dat speelt bij alle vaccinaties en bij alle medicatie die effectief is. Daar zit een werkzaam deel in, maar ook een stukje bijwerkingen.”

Ook mensen die hun informatie van sociale media halen en vervolgens besluiten om zich niet te laten vaccineren, komen bij Schouten in de praktijk. In plaats van ze overtuigen, gaat ze het gesprek aan. “Ik vraag dan wat ze hebben gelezen, zodat kan worden besproken wat klopt en wat niet. Als er informatie is waarvan ik denk: dat klopt niet, dan vraag ik of het goed is dat ik iets vertel vanuit mijn ervaring als arts.”

‘Angst vaak reden voor weigering’

Die vrijblijvende manier is de enige manier die werkt, denkt de jeugdarts. Probeer je mensen te overtuigen, dan zet je ze onder druk. “Als ik tegen iemand zeg: ‘jij moet dit doen’, denkt diegene ‘dat bepaal ik zelf wel’. Dat werkt niet.”

In plaats daarvan gaat ze in gesprek met mensen over de angst. “Iedereen wil het goede doen voor zichzelf. Door het over die angst te hebben, krijg je een echt gesprek.” Dat is volgens haar nodig zodat mensen openstaan voor andere informatie. “En dan nog kunnen ze beslissen om het niet te doen, maar dan doen ze het wel op gronden die ze zelf belangrijk vinden in plaats van foute informatie.”

LEES OOK: Animo voor vaccinatie daalt: ‘Kom met een beloningssysteem’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer