main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 november 2020 — 15:39

‘Heb het over de angst die onder weigering coronavaccin ligt’

Lange tijd werd een vaccin gezien als de heilige graal in de bestrijding van de coronapandemie. Maar nu het er bijna is, groeit de weerstand tegen een vaccin. Doordat het zo snel is ontwikkeld, zetten veel mensen hun vraagtekens bij de betrouwbaarheid ervan.

Jeugdarts Caroline Schouten zegt in Goedemorgen Nederland de twijfels van mensen te begrijpen. Vorig jaar rond deze tijd was het virus nog niet bekend en nu is er bijna een vaccin. “Veel mensen kennen de verhalen van vroeger over vaccinontwikkeling van tien tot vijftien jaar.”

Deels gebaseerd op bestaand vaccin

De technologie is echter met sprongen vooruitgegaan, zo zegt de arts. “Het is heel gecontroleerd en veilig gegaan.” De stappen die eerst achter elkaar werden gedaan bij het ontwikkelen van een vaccin, zijn nu naast elkaar gezet. Als de eerste stap goed ging, waren ze alweer verder in de volgende stap. Zo is de tijdswinst bij het coronavaccin geboekt.

Over de gevolgen op de lange termijn bestaan ook zorgen. Schouten zegt dat het een voordeel is dat het vaccin deels is gebaseerd op een bestaand vaccin, namelijk dat tegen het SARS-virus. “Het is dus een doorgewerkte versie van iets wat al bekend is. Daardoor weten specialisten al meer van de eventuele gevolgen.”

Sociale media

Tijdens haar werk krijgt Schouten vaak te maken met vragen van ouders. Vooral de veiligheid van het vaccin wordt dan in twijfels getrokken, vanwege mogelijke bijwerkingen. “Dat speelt bij alle vaccinaties en bij alle medicatie die effectief is. Daar zit een werkzaam deel in, maar ook een stukje bijwerkingen.”

Ook mensen die hun informatie van sociale media halen en vervolgens besluiten om zich niet te laten vaccineren, komen bij Schouten in de praktijk. In plaats van ze overtuigen, gaat ze het gesprek aan. “Ik vraag dan wat ze hebben gelezen, zodat kan worden besproken wat klopt en wat niet. Als er informatie is waarvan ik denk: dat klopt niet, dan vraag ik of het goed is dat ik iets vertel vanuit mijn ervaring als arts.”

‘Angst vaak reden voor weigering’

Die vrijblijvende manier is de enige manier die werkt, denkt de jeugdarts. Probeer je mensen te overtuigen, dan zet je ze onder druk. “Als ik tegen iemand zeg: ‘jij moet dit doen’, denkt diegene ‘dat bepaal ik zelf wel’. Dat werkt niet.”

In plaats daarvan gaat ze in gesprek met mensen over de angst. “Iedereen wil het goede doen voor zichzelf. Door het over die angst te hebben, krijg je een echt gesprek.” Dat is volgens haar nodig zodat mensen openstaan voor andere informatie. “En dan nog kunnen ze beslissen om het niet te doen, maar dan doen ze het wel op gronden die ze zelf belangrijk vinden in plaats van foute informatie.”

LEES OOK: Animo voor vaccinatie daalt: ‘Kom met een beloningssysteem’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer