main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2020 — 08:37

Kabinet gaat waarschuwen voor draconische coronamaatregelen, komende dagen cruciaal

Heeft de ‘gedeeltelijke lockdown’ effect of werken de huidige coronamaatregelen onvoldoende? Dat moet deze week blijken. De verwachting is dat premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag de Nederlanders op het hart drukken om ons echt nog even aan de maatregelen te houden. Volgens Haagse ingewijden zullen ze gaan waarschuwen voor “draconische maatregelen”.

De kranten schrijven er maandag uitgebreid over. De Telegraaf spreekt over “de laatste kans” en de “week van de waarheid”. Het AD schrijft dat wij nu al “op het randje zitten” en dat de “komende dagen cruciaal” zijn.

Het Algemeen Dagblad heeft medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gesproken en zij vertellen dat nu al ambulances moeten wachten voordat patiënten naar binnen kunnen. Patiënten op de spoedeisende hulp moeten wachten op een bed. De zorgmedewerkers vrezen de komende dagen en zeggen dat “het echt anders moet”.

‘Altijd slecht voorspelbaar’

Het afgelopen weekend telde zo’n 19.000 nieuwe coronabesmettingen. Als mensen zich goed aan de regels hebben gehouden de afgelopen tijd, kan het zo maar zijn dat het aantal nieuwe besmettingen minder hard groeit, merkt moleculair viroloog Marjolein Kikkert van het LUMC op in Goedemorgen Nederland. “Het is altijd slecht voorspelbaar hoe lang het duurt, maar op een gegeven moment zal het weer naar beneden gaan.”

Verder is het nog altijd even afwachten of de nieuwe coronamaatregelen aanslaan. “Dat heeft met de incubatietijd te maken. Het duurt een aantal dagen voordat de symptomen zich ontwikkelen bij een besmetting en het virus kan worden overgedragen.” Uiterlijk donderdag zou er een kantelpunt moeten zijn.

‘Beetje gênant’

Volgens de Volkskrant stuit de nieuwe lockdown nu al op verzet. Veel mensen zoals ondernemers en ouders die kinderen op school hebben zitten denken: alsjeblieft niet weer zo’n strenge lockdown. Campagnestrateeg Frits Huffnagel noemt het een “beetje gênant”. “Dit gebeurt omdat wij ons niet gedragen zoals van ons gevraagd wordt. In dit geval hebben wij onszelf ermee en zeker ook kwetsbare mensen.”

Zo was er zaterdagnacht een illegaal feest in Hilversum met ruim driehonderd bezoekers. “Die denken dat het virus er niet voor hun is of zo. Dan denk ik echt: waar ben je mee bezig? Waarom doe je dat?”

LEES OOK: Politie stopt illegaal feest bij Hilversum met ruim 300 bezoekers: ‘Waar zijn jullie mee bezig?’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer