main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 oktober 2020 — 16:29

Kabinet trekt regel gelijk: hotels mogen geen alcohol meer schenken na 20.00 uur

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Dat meldt een woordvoerder namens het kabinet aan persbureau ANP. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in.

Ook mag drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.

De verkoop van alcohol na 20.00 uur was voor winkels al sinds vorige week niet meer toegestaan. De horeca moest zelfs helemaal de deuren sluiten. De enige plek buitenshuis waarvoor een uitzondering werd gemaakt, waren de hotels. Zij mogen hun restaurant en bar openhouden, omdat het voor hotelgasten niet mogelijk is zelf in de kamer voor eten of drinken te zorgen, zo redeneert het kabinet.

Verwarring

De hotels mochten ook na 20.00 uur alcohol schenken aan hun gasten, maar daar komt nu dus voorlopig een einde aan. Aanleiding is de verwarring die er in sommige gevallen ontstond.

Ook maakten mensen er soms misbruik van. Dat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het nationaal kernteam crisiscommunicatie Covid-19.

‘Symboolpolitiek’

De horecabranche heeft geen goed woord over voor het besluit om een alcoholklok voor hotels in te voeren. “Wederom het toppunt van symboolpolitiek”, zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens hem doet het kabinet dit alleen maar om daadkrachtig over te komen. Maar dat is voor de bühne, vindt de horecaman. “Dit gebeurt naar aanleiding van feestende jongeren die op hotelkamers alcohol hebben gedronken. Maar dat was een incident. Het is ongekend om alle 2500 hotels in Nederland daarvoor te straffen.”

LEES OOK: Horeca moet deuren dichthouden, beslist rechter

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is – als er niets gebeurt – over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder…

Lees meer