main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2020 — 11:22

‘Zonen Ridouan Taghi worden klaargestoomd om stokje over te nemen’

De zonen van Ridouan Taghi, de grootste crimineel van Nederland, worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen. Dat staat in het boek De drugsmaffia dicteert van misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier Weekblad.

In het boek staan meer onthullingen. Zo worden Taghi en het cokecircuit aan zeker 56 liquidaties gelinkt, waarvan er 13 ‘vergismoorden’ zijn. Daarbij werden onschuldigen mensen “letterlijk afgeknald”, zegt Leistra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook zou Taghi jarenlang redelijk ongestoord te werk kunnen zijn gegaan doordat de politie na een grote reorganisatie geen grip op hem kreeg. Daarnaast zou het onderzoek naar vliegramp MH17 de prioriteit hebben gekregen.

De kans lijkt groot dat ook nu nog lang niet alles over Taghi op tafel ligt. Leitstra: “De Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh, die het onderzoek naar de moord van advocaat Derk Wiersum leidt, zegt: we kunnen Taghi linken aan 56 liquidaties in het cokecircuit. Hij kan aan veel meer zaken worden gelinkt dan de zes waar hij nu van verdacht wordt.” Je kunt de moorden niet allemaal één op één aan Taghi linken, maar wel aan zijn organisatie”, zegt de misdaadjournalist.

MH17

Maar hoe kon Taghi al die jaren ongestoord te werk gaan? Volgens Leitstra zijn er twee belangrijke verklaringen. “Rond 2012 begon de politie te reorganiseren, de vorming van de nationale politie. Dat is een reorganisatie van heb ik jou daar. 60.000 mensen moesten verhuizen, politiechefs kregen andere functies…” Dus de politie was meer met zichzelf bezig, concludeert Leitstra.

Er is nog een oorzaak, zegt hij. “Rond 2014 was de politie hard bezig om de organisatie van onderwereldkopstuk Gwenette Martha, een voorganger van Taghi, in beeld te krijgen. Ook Taghi begon op te vallen. Toen werd de MH17 neergehaald en werden alle teams ontbonden. Iedereen moest zich bezighouden met het onderzoek naar MH17. Daardoor kwam het onderzoek naar de organisatie van Martha stil te liggen. Zijn organisatie heeft daar dankbaar van geprofiteerd. Taghi was één van de jongens die buiten beeld bleef.”

‘Zonen Taghi worden klaargestoomd’

Inmiddels zit Taghi opgesloten in de zwaarbeveiligde gevangenis P.I. Vught. Zijn zonen worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen, onthult Leitstra. “Zijn zonen wonen in Dubai. Het lastige is; met Dubai is geen uitleveringsverdrag. Dus reken maar dat politie en justitie bezig zijn om ze in de gaten houden en bewijs te verzamelen. Als er genoeg bewijs is dan worden ze op een slimme manier uitgezet, zoals dat bij hun vader is gebeurd.”

Maar er zijn meer spelers in het spel, zegt Leitstra. “Het is niet zo dat als een drugsdealer wordt opgepakt, de boel dan stilligt. De drugslijnen blijven open, er zijn handlangers en er zijn concurrenten. Er is zoveel geld, het gaat om miljarden euro’s in de drugsindustrie. Dus het gaat gewoon door.”

Derks Wiersum

Ondertussen gaat in Nederland het onderzoek naar Taghi verder, om ook meer bewijs tegen hem te verzamelen. Politie en justitie zouden er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat Taghi iets te maken heeft met de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. Wiersum werd in september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

LEES OOK: OM bevestigt dat zij advocaten volgden in zaak Ridouan Taghi, advocaten zijn woest

Leitstra: “Ik denk dat ze heel veel zeker willen weten voor ze hem ook voor die zaak gaan vervolgen. Dat het gaat gebeuren, lijkt me zeker, maar het is toch een prestigezaak. Stel dat hij voor een aantal moorden wel veroordeeld wordt, maar voor de moord op Derk Wiersum niet. Dat wil je niet. Dit is dé zaak die de bestrijding van misdaad in een ander daglicht heeft geplaatst. Er is meer geïntensiveerd. Ondermijning was al een begrip, maar deze zaak laat duidelijk de vermenging van onderwereld en bovenwereld zien.”

OM haalt uit naar advocatuur

Politiechef Dutilh haalt in het boek uit naar de advocatuur. Het Openbaar Ministerie zou een aantal advocaten, waaronder advocaten van het kantoor Ficq Advocaten, zelfs als doorgeefluik van de onderwereld zien. “Er is een proces-verbaal van 72 bladzijden, waarin het één en ander staat. Over wat de kroongetuigen zeggen en over wat er in versleutelde berichten (PGP-berichten, red.) staat. Er blijkt dat er gelekt is.”

Ook is er gelekt in de zaak rond Ronald Bakker, zegt Leitstra. “Hij is eigenaar van een shop die leverde aan Taghi. Zijn naam is in het circuit genoemd als ‘de man waardoor we in de problemen zijn gekomen’. Dat heeft een advocaat gemeld aan een cliënt, terwijl zijn zaak nog in beperking was. Dan mogen cliënten helemaal niet met de buitenwereld spreken. Die advocaat had zijn mond moeten houden.”

De misdaadjournalist begrijpt daarom de kritiek van het OM. “Wat ik een groot probleem vind in dit soort zaken, is dat een paar kantoren zo’n beetje de hele organisatie van Taghi verdedigen. Ze verdedigen soms een handvol verdachten. Willem Anker, een bekende advocaat uit Leeuwarden, zegt: je kunt niet met twee benen in één kous. Deze mensen gaan moeiteloos met vijf benen en een paar armen erbij in één kous. Zij zeggen: wij bepalen wel of er tegenstrijdige belangen zijn”, aldus Leitstra.

‘Strijd wordt zwaar’

Volgens Leitstra is de strijd tegen georganiseerde misdaad nog altijd erg lastig. “Er zijn een paar mooie successen behaald. Bijvoorbeeld het feit dat versleutelde berichten, PGP-berichten, meegelezen kunnen worden. Maar het wordt nog heel zwaar.”

LEES OOK: OM voegt nog een moord toe aan aanklacht Taghi

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer