main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2020 — 11:22

‘Zonen Ridouan Taghi worden klaargestoomd om stokje over te nemen’

De zonen van Ridouan Taghi, de grootste crimineel van Nederland, worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen. Dat staat in het boek De drugsmaffia dicteert van misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier Weekblad.

In het boek staan meer onthullingen. Zo worden Taghi en het cokecircuit aan zeker 56 liquidaties gelinkt, waarvan er 13 ‘vergismoorden’ zijn. Daarbij werden onschuldigen mensen “letterlijk afgeknald”, zegt Leistra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook zou Taghi jarenlang redelijk ongestoord te werk kunnen zijn gegaan doordat de politie na een grote reorganisatie geen grip op hem kreeg. Daarnaast zou het onderzoek naar vliegramp MH17 de prioriteit hebben gekregen.

De kans lijkt groot dat ook nu nog lang niet alles over Taghi op tafel ligt. Leitstra: “De Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh, die het onderzoek naar de moord van advocaat Derk Wiersum leidt, zegt: we kunnen Taghi linken aan 56 liquidaties in het cokecircuit. Hij kan aan veel meer zaken worden gelinkt dan de zes waar hij nu van verdacht wordt.” Je kunt de moorden niet allemaal één op één aan Taghi linken, maar wel aan zijn organisatie”, zegt de misdaadjournalist.

MH17

Maar hoe kon Taghi al die jaren ongestoord te werk gaan? Volgens Leitstra zijn er twee belangrijke verklaringen. “Rond 2012 begon de politie te reorganiseren, de vorming van de nationale politie. Dat is een reorganisatie van heb ik jou daar. 60.000 mensen moesten verhuizen, politiechefs kregen andere functies…” Dus de politie was meer met zichzelf bezig, concludeert Leitstra.

Er is nog een oorzaak, zegt hij. “Rond 2014 was de politie hard bezig om de organisatie van onderwereldkopstuk Gwenette Martha, een voorganger van Taghi, in beeld te krijgen. Ook Taghi begon op te vallen. Toen werd de MH17 neergehaald en werden alle teams ontbonden. Iedereen moest zich bezighouden met het onderzoek naar MH17. Daardoor kwam het onderzoek naar de organisatie van Martha stil te liggen. Zijn organisatie heeft daar dankbaar van geprofiteerd. Taghi was één van de jongens die buiten beeld bleef.”

‘Zonen Taghi worden klaargestoomd’

Inmiddels zit Taghi opgesloten in de zwaarbeveiligde gevangenis P.I. Vught. Zijn zonen worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen, onthult Leitstra. “Zijn zonen wonen in Dubai. Het lastige is; met Dubai is geen uitleveringsverdrag. Dus reken maar dat politie en justitie bezig zijn om ze in de gaten houden en bewijs te verzamelen. Als er genoeg bewijs is dan worden ze op een slimme manier uitgezet, zoals dat bij hun vader is gebeurd.”

Maar er zijn meer spelers in het spel, zegt Leitstra. “Het is niet zo dat als een drugsdealer wordt opgepakt, de boel dan stilligt. De drugslijnen blijven open, er zijn handlangers en er zijn concurrenten. Er is zoveel geld, het gaat om miljarden euro’s in de drugsindustrie. Dus het gaat gewoon door.”

Derks Wiersum

Ondertussen gaat in Nederland het onderzoek naar Taghi verder, om ook meer bewijs tegen hem te verzamelen. Politie en justitie zouden er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat Taghi iets te maken heeft met de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. Wiersum werd in september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

LEES OOK: OM bevestigt dat zij advocaten volgden in zaak Ridouan Taghi, advocaten zijn woest

Leitstra: “Ik denk dat ze heel veel zeker willen weten voor ze hem ook voor die zaak gaan vervolgen. Dat het gaat gebeuren, lijkt me zeker, maar het is toch een prestigezaak. Stel dat hij voor een aantal moorden wel veroordeeld wordt, maar voor de moord op Derk Wiersum niet. Dat wil je niet. Dit is dé zaak die de bestrijding van misdaad in een ander daglicht heeft geplaatst. Er is meer geïntensiveerd. Ondermijning was al een begrip, maar deze zaak laat duidelijk de vermenging van onderwereld en bovenwereld zien.”

OM haalt uit naar advocatuur

Politiechef Dutilh haalt in het boek uit naar de advocatuur. Het Openbaar Ministerie zou een aantal advocaten, waaronder advocaten van het kantoor Ficq Advocaten, zelfs als doorgeefluik van de onderwereld zien. “Er is een proces-verbaal van 72 bladzijden, waarin het één en ander staat. Over wat de kroongetuigen zeggen en over wat er in versleutelde berichten (PGP-berichten, red.) staat. Er blijkt dat er gelekt is.”

Ook is er gelekt in de zaak rond Ronald Bakker, zegt Leitstra. “Hij is eigenaar van een shop die leverde aan Taghi. Zijn naam is in het circuit genoemd als ‘de man waardoor we in de problemen zijn gekomen’. Dat heeft een advocaat gemeld aan een cliënt, terwijl zijn zaak nog in beperking was. Dan mogen cliënten helemaal niet met de buitenwereld spreken. Die advocaat had zijn mond moeten houden.”

De misdaadjournalist begrijpt daarom de kritiek van het OM. “Wat ik een groot probleem vind in dit soort zaken, is dat een paar kantoren zo’n beetje de hele organisatie van Taghi verdedigen. Ze verdedigen soms een handvol verdachten. Willem Anker, een bekende advocaat uit Leeuwarden, zegt: je kunt niet met twee benen in één kous. Deze mensen gaan moeiteloos met vijf benen en een paar armen erbij in één kous. Zij zeggen: wij bepalen wel of er tegenstrijdige belangen zijn”, aldus Leitstra.

‘Strijd wordt zwaar’

Volgens Leitstra is de strijd tegen georganiseerde misdaad nog altijd erg lastig. “Er zijn een paar mooie successen behaald. Bijvoorbeeld het feit dat versleutelde berichten, PGP-berichten, meegelezen kunnen worden. Maar het wordt nog heel zwaar.”

LEES OOK: OM voegt nog een moord toe aan aanklacht Taghi

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier