main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 oktober 2020 — 11:22

‘Zonen Ridouan Taghi worden klaargestoomd om stokje over te nemen’

De zonen van Ridouan Taghi, de grootste crimineel van Nederland, worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen. Dat staat in het boek De drugsmaffia dicteert van misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier Weekblad.

In het boek staan meer onthullingen. Zo worden Taghi en het cokecircuit aan zeker 56 liquidaties gelinkt, waarvan er 13 ‘vergismoorden’ zijn. Daarbij werden onschuldigen mensen “letterlijk afgeknald”, zegt Leistra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook zou Taghi jarenlang redelijk ongestoord te werk kunnen zijn gegaan doordat de politie na een grote reorganisatie geen grip op hem kreeg. Daarnaast zou het onderzoek naar vliegramp MH17 de prioriteit hebben gekregen.

De kans lijkt groot dat ook nu nog lang niet alles over Taghi op tafel ligt. Leitstra: “De Amsterdamse recherchechef Olivier Dutilh, die het onderzoek naar de moord van advocaat Derk Wiersum leidt, zegt: we kunnen Taghi linken aan 56 liquidaties in het cokecircuit. Hij kan aan veel meer zaken worden gelinkt dan de zes waar hij nu van verdacht wordt.” Je kunt de moorden niet allemaal één op één aan Taghi linken, maar wel aan zijn organisatie”, zegt de misdaadjournalist.

MH17

Maar hoe kon Taghi al die jaren ongestoord te werk gaan? Volgens Leitstra zijn er twee belangrijke verklaringen. “Rond 2012 begon de politie te reorganiseren, de vorming van de nationale politie. Dat is een reorganisatie van heb ik jou daar. 60.000 mensen moesten verhuizen, politiechefs kregen andere functies…” Dus de politie was meer met zichzelf bezig, concludeert Leitstra.

Er is nog een oorzaak, zegt hij. “Rond 2014 was de politie hard bezig om de organisatie van onderwereldkopstuk Gwenette Martha, een voorganger van Taghi, in beeld te krijgen. Ook Taghi begon op te vallen. Toen werd de MH17 neergehaald en werden alle teams ontbonden. Iedereen moest zich bezighouden met het onderzoek naar MH17. Daardoor kwam het onderzoek naar de organisatie van Martha stil te liggen. Zijn organisatie heeft daar dankbaar van geprofiteerd. Taghi was één van de jongens die buiten beeld bleef.”

‘Zonen Taghi worden klaargestoomd’

Inmiddels zit Taghi opgesloten in de zwaarbeveiligde gevangenis P.I. Vught. Zijn zonen worden klaargestoomd om het stokje van hem over te nemen, onthult Leitstra. “Zijn zonen wonen in Dubai. Het lastige is; met Dubai is geen uitleveringsverdrag. Dus reken maar dat politie en justitie bezig zijn om ze in de gaten houden en bewijs te verzamelen. Als er genoeg bewijs is dan worden ze op een slimme manier uitgezet, zoals dat bij hun vader is gebeurd.”

Maar er zijn meer spelers in het spel, zegt Leitstra. “Het is niet zo dat als een drugsdealer wordt opgepakt, de boel dan stilligt. De drugslijnen blijven open, er zijn handlangers en er zijn concurrenten. Er is zoveel geld, het gaat om miljarden euro’s in de drugsindustrie. Dus het gaat gewoon door.”

Derks Wiersum

Ondertussen gaat in Nederland het onderzoek naar Taghi verder, om ook meer bewijs tegen hem te verzamelen. Politie en justitie zouden er bijvoorbeeld van overtuigd zijn dat Taghi iets te maken heeft met de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was een van de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. Wiersum werd in september vorig jaar bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

LEES OOK: OM bevestigt dat zij advocaten volgden in zaak Ridouan Taghi, advocaten zijn woest

Leitstra: “Ik denk dat ze heel veel zeker willen weten voor ze hem ook voor die zaak gaan vervolgen. Dat het gaat gebeuren, lijkt me zeker, maar het is toch een prestigezaak. Stel dat hij voor een aantal moorden wel veroordeeld wordt, maar voor de moord op Derk Wiersum niet. Dat wil je niet. Dit is dé zaak die de bestrijding van misdaad in een ander daglicht heeft geplaatst. Er is meer geïntensiveerd. Ondermijning was al een begrip, maar deze zaak laat duidelijk de vermenging van onderwereld en bovenwereld zien.”

OM haalt uit naar advocatuur

Politiechef Dutilh haalt in het boek uit naar de advocatuur. Het Openbaar Ministerie zou een aantal advocaten, waaronder advocaten van het kantoor Ficq Advocaten, zelfs als doorgeefluik van de onderwereld zien. “Er is een proces-verbaal van 72 bladzijden, waarin het één en ander staat. Over wat de kroongetuigen zeggen en over wat er in versleutelde berichten (PGP-berichten, red.) staat. Er blijkt dat er gelekt is.”

Ook is er gelekt in de zaak rond Ronald Bakker, zegt Leitstra. “Hij is eigenaar van een shop die leverde aan Taghi. Zijn naam is in het circuit genoemd als ‘de man waardoor we in de problemen zijn gekomen’. Dat heeft een advocaat gemeld aan een cliënt, terwijl zijn zaak nog in beperking was. Dan mogen cliënten helemaal niet met de buitenwereld spreken. Die advocaat had zijn mond moeten houden.”

De misdaadjournalist begrijpt daarom de kritiek van het OM. “Wat ik een groot probleem vind in dit soort zaken, is dat een paar kantoren zo’n beetje de hele organisatie van Taghi verdedigen. Ze verdedigen soms een handvol verdachten. Willem Anker, een bekende advocaat uit Leeuwarden, zegt: je kunt niet met twee benen in één kous. Deze mensen gaan moeiteloos met vijf benen en een paar armen erbij in één kous. Zij zeggen: wij bepalen wel of er tegenstrijdige belangen zijn”, aldus Leitstra.

‘Strijd wordt zwaar’

Volgens Leitstra is de strijd tegen georganiseerde misdaad nog altijd erg lastig. “Er zijn een paar mooie successen behaald. Bijvoorbeeld het feit dat versleutelde berichten, PGP-berichten, meegelezen kunnen worden. Maar het wordt nog heel zwaar.”

LEES OOK: OM voegt nog een moord toe aan aanklacht Taghi

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer