main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 september 2020 — 14:44

Tweede golf laat scholen niet onberoerd, fysiek onderwijs wordt steeds lastiger

Ook in en rond onze scholen zorgt de tweede golf voor flinke problemen. Uit een voorzichtige schatting blijkt dat het coronavirus in een paar dagen op meer dan vierhonderd scholen zal hebben toegeslagen, en het griepseizoen is nog niet eens begonnen. “Er moet een moment zijn dat wij weer gaan overschakelen naar online onderwijs, om ook te zorgen dat we de lessen wel blijven geven”, zegt schooldirecteur April van Loenen in Goedemorgen Nederland.

Alleen op die manier kan er wel voldoende kennis worden overgedragen, zegt Van Loenen. Zij is verantwoordelijk voor acht middelbare scholen in de regio Rotterdam, op dit moment een coronabrandhaard. “We zien nu dat we dat met alle man en macht proberen, laat ik dat even voorop stellen. Maar er komt een moment dat dat niet meer kan, en dan moeten er alternatieve opdrachten zijn voor leerlingen om toch onderwijs te blijven volgen.”

LEES OOK: Middelbare school Nijmegen rest van de week dicht om coronabesmettingen

Er zijn nu al scholen die deuren moeten sluiten, zo hebben basisscholen in Nijmegen en Heerlen eerder al gezegd dat ze het niet meer aankunnen. “Wij hebben eigenlijk gezegd: we zouden een winstwaarschuwing naar ouders en leerlingen moeten afgeven dat het zomaar zou kunnen zijn dat de komende periode er gewoon een school is die moet sluiten en volledig overgaat naar online onderwijs”, zegt Van Loenen. “Dat kan voor een hele beperkte tijd zijn, een week, veertien dagen… het ligt eraan hoe het virus zich ontwikkelt, en de verkoudheden in de school.”

‘8 tot 10 docenten thuis met klachten’

De situatie op haar scholen is erg verschillend, zegt Van Loenen. “Maar op een school zien we dat acht tot tien docenten thuiszitten met klachten, en dan wordt het heel lastig om fysiek in de klas onderwijs blijven geven.” Op dit moment voelen veel van deze docenten zich goed genoeg om vanuit huis onderwijs te geven. “Via een groot scherm komen ze de klas binnen”, vertelt de schooldirecteur. “Ondertussen houdt een onderwijsassistent de leerlingen in de gaten. Die situaties zijn er echt, en dat werkt.”

Grote zorgen

Leraren maken zich vooral grote zorgen over hoe ze het onderwijs op deze manier kunnen blijven vormgeven, zegt Van Loenen. “Net na de zomervakantie waren we er eigenlijk met zijn allen van overtuigd dat we het coronavirus redelijk onder controle hadden en dat fysiek onderwijs voor alle leerlingen gewoon mogelijk moest zijn. Daar zijn we ook toe gestimuleerd en dat willen we ook heel graag zelf, maar we zien wel dat dat nu steeds lastiger wordt”. Júíst omdat iedereen zich zo goed aan de regels houdt — thuis blijven en testen bij verkoudheidsklachten — wordt de situatie onwerkbaar. “Dat betekent dat je of een docent of een groep leerlingen voor de klas mist, en dan wordt onderwijs wel heel lastig.”

Er is enorm veel creativiteit binnen het onderwijs om het openhouden van de scholen te faciliteren, benadrukt Van Loenen. Zo zijn de verhalen van de terugkerende gepensioneerde docenten alom bekend. “Maar er komt straks ook een moment dat dat niet kan, en daar moeten we met zijn allen wel rekening mee houden.”

LEES OOK: Scholen willen voorrang op coronatests, kopen nu zelf commerciële

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer