main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 september 2020 — 16:31

Meer dan 80 procent van alle GGD’en geven bron- en contactonderzoek deels uit handen

Van de in totaal 25 gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en) in Nederland geven er 21 het bron- en contactonderzoek deels uit handen. Dat betekent dat mensen die besmet blijken met het coronavirus zelf de mensen waar zij mee in contact zijn geweest moeten informeren. De werknemers van deze GGD’en komen er zelf niet meer aan toe.

Dat erkent hoofd infectieziektebestrijding van de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en) Sjaak de Gouw tegenover het AD. In de afgelopen weken stapten steeds meer GGD’en over op een dergelijke “risicogestuurde werkwijze”.

Werknemers bellen nog wél huisgenoten en risicogevallen in de omgeving van de positief geteste persoon. Bij risicogevallen gaat het bijvoorbeeld om ouderen, kwetsbare groepen en bijvoorbeeld mensen die in een asielzoekerscentrum wonen. “Als je bejaardenverzorgster bent, dan gaan we natuurlijk niet zeggen: joh bel even zelf met die mensen, daar zit een hoog risico op”, zegt De Gouw. Inwoners met een lager risicoprofiel moeten wél door de coronapatiënt zelf gebeld worden.

‘Een van de belangrijkste middelen’

Bron- en contactonderzoek wordt door het kabinet gezien als een van belangrijkste middelen om het virus in te dammen. Door de contacten van een besmet persoon meteen na te gaan en tien dagen quarantaine aan te houden, wordt de kans op verspreiding ingedamd.

Experts vrezen dat het zicht op besmettingen verslechterd. Zo noemt oud-hoofdinspecteur Wim Schellekens van de inspectie Gezondheidszorg het “een verontrustende ontwikkeling”. Hij beklemtoont dat de GGD’en een belangrijke rol moeten vervullen. “Bij quarantaine hoort de GGD na te bellen. Waar loop je tegenaan? Vind je het vervelend? Daar gaat ook controle vanuit. Je kunt niet van bronnen zélf verwachten dat ze dat doen. Zo verlies je grip op het virus.”

Recordaantal positieve tests

Donderdag werd opnieuw een recordaantal positieve tests gemeld: 2544 nieuwe Nederlanders hebben het coronavirus onder de leden. Daarmee werd het twee dagen oude dagrecord gebroken. Er overleden 16 mensen aan het coronavirus, het hoogste aantal sinds 30 mei.

LEES OOK: Kunnen we de tweede golf nog op tijd een halt toeroepen? ‘Halve maatregelen werken niet’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer