main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 18 september 2020 — 00:24

Ernstige signalen van ambtelijke corruptie binnen politie: ‘hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen’

De Nationale Politie heeft een team opgericht dat zich speciaal bezig gaat houden met ambtelijke corruptie. Aanleiding is het zogenoemde Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. Tijdens dit onderzoek stuitte de recherche ook op “signalen van ambtelijke corruptie”, aldus de politie. Hierbij zou ook informatie van de politie gelekt zijn naar criminelen. Volgens misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel gaat het om “rotte appels”. Dat zegt hij in Op1.

“Het is hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen of Aziatische landen, waar je soms situaties ziet waarbij vijftig tot zestig procent van de uitvoerende politiemacht op straat corrupt is”, stelt Van den Heuvel. “Ik denk ook niet dat de corruptie in Nederland op straat plaatsvindt, maar dat op hogere niveau’s ligt, bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Dat is ernstig.”

Corrupte agenten worden vooral omgekocht om informatie te lekken, zegt Van den Heuvel. Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. “Je moet het je zo voorstellen: een grote criminele organisatie die grote partijen drugs wil binnenhalen, heeft informatie nodig over welke onderzoeken er lopen en welke telefoons worden afgeluisterd. Hoe lekker is het dan als je één of twee corrupte politiemensen op je loonlijst hebt?” Die communicatie verliep via Encrochat.

23 miljoen berichten

Het is nog niet duidelijk hoe groot de omvang van de ambtelijke corruptie is. De politie heeft in totaal 23 miljoen berichten onderschept aan versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. “Die moeten allemaal worden onderzocht”, zegt Van den Heuvel. Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten, zei korpschef van de politie Henk van Essen eerder. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.

‘Mensen bij opsporingsdiensten met samengeknepen billen’

Om wat voor verdenkingen het precies gaat, is nu ook nog niet te zeggen. “Op dit moment is de politie daar nog niet heel concreet over”, zegt Van den Heuvel. “Er is een team van zestien rechercheurs begonnen, die dit moeten onderzoeken. Ik denk dat er wel een aantal mensen die bij de opsporingsdiensten werken nu met samengeknepen billen zitten af te wachten op wat er gaat gebeuren.” Volgens Van den Heuvel liggen er ook mensen binnen de douane en de marechaussee onder een vergrootglas.

Corruptie helemaal uitbannen, gaat volgens Van den Heuvel niet lukken. Daarvoor gaat er teveel geld om in het criminele circuit. Volgens de misdaadverslaggever zijn het vaak ook de agenten of rechercheurs die in de financiële problemen raken en daardoor kwetsbaar zijn, die zich laten omkopen. “Criminele organisaties zijn hyena’s, die ruiken dat en pakken iemand in.”

LEES OOK: Undercoveragenten dreigen EncroChat-onderzoek stil te leggen door gebrek aan waardering

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer