main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 18 september 2020 — 00:24

Ernstige signalen van ambtelijke corruptie binnen politie: ‘hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen’

De Nationale Politie heeft een team opgericht dat zich speciaal bezig gaat houden met ambtelijke corruptie. Aanleiding is het zogenoemde Encrochat-onderzoek naar versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. Tijdens dit onderzoek stuitte de recherche ook op “signalen van ambtelijke corruptie”, aldus de politie. Hierbij zou ook informatie van de politie gelekt zijn naar criminelen. Volgens misdaadverslaggever van De Telegraaf John van den Heuvel gaat het om “rotte appels”. Dat zegt hij in Op1.

“Het is hier niet zoals in Zuid-Amerikaanse landen of Aziatische landen, waar je soms situaties ziet waarbij vijftig tot zestig procent van de uitvoerende politiemacht op straat corrupt is”, stelt Van den Heuvel. “Ik denk ook niet dat de corruptie in Nederland op straat plaatsvindt, maar dat op hogere niveau’s ligt, bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Dat is ernstig.”

Corrupte agenten worden vooral omgekocht om informatie te lekken, zegt Van den Heuvel. Criminelen zoeken naar strategische punten, zoals informatieknooppunten. “Je moet het je zo voorstellen: een grote criminele organisatie die grote partijen drugs wil binnenhalen, heeft informatie nodig over welke onderzoeken er lopen en welke telefoons worden afgeluisterd. Hoe lekker is het dan als je één of twee corrupte politiemensen op je loonlijst hebt?” Die communicatie verliep via Encrochat.

23 miljoen berichten

Het is nog niet duidelijk hoe groot de omvang van de ambtelijke corruptie is. De politie heeft in totaal 23 miljoen berichten onderschept aan versleuteld berichtenverkeer tussen criminelen. “Die moeten allemaal worden onderzocht”, zegt Van den Heuvel. Maar de eerste signalen zijn voldoende ernstig om een speciaal team op te richten, zei korpschef van de politie Henk van Essen eerder. Behalve onderzoeken naar drugshandel en witwassen krijgen ook de onderzoeken naar corruptie de hoogste prioriteit.

‘Mensen bij opsporingsdiensten met samengeknepen billen’

Om wat voor verdenkingen het precies gaat, is nu ook nog niet te zeggen. “Op dit moment is de politie daar nog niet heel concreet over”, zegt Van den Heuvel. “Er is een team van zestien rechercheurs begonnen, die dit moeten onderzoeken. Ik denk dat er wel een aantal mensen die bij de opsporingsdiensten werken nu met samengeknepen billen zitten af te wachten op wat er gaat gebeuren.” Volgens Van den Heuvel liggen er ook mensen binnen de douane en de marechaussee onder een vergrootglas.

Corruptie helemaal uitbannen, gaat volgens Van den Heuvel niet lukken. Daarvoor gaat er teveel geld om in het criminele circuit. Volgens de misdaadverslaggever zijn het vaak ook de agenten of rechercheurs die in de financiële problemen raken en daardoor kwetsbaar zijn, die zich laten omkopen. “Criminele organisaties zijn hyena’s, die ruiken dat en pakken iemand in.”

LEES OOK: Undercoveragenten dreigen EncroChat-onderzoek stil te leggen door gebrek aan waardering

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer