main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 september 2020 — 12:23

CDA wil af van ‘doorgeslagen individualisme’: ‘Verschil tussen kansrijken en kansarmen te groot geworden’

Na Prinsjesdag beginnen de Algemene Politieke Beschouwingen, het moment voor partijen om hun visie kenbaar te maken. Het CDA wil afscheid nemen van het ‘doorgeslagen individualisme’, stelt fractievoorzitter Pieter Heerma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We moeten weer meer kijken naar het collectief. De liberale droom is voor het CDA deels failliet”, zei de partijvoorman deze week in een groot interview met de Volkskrant.

De coronacrisis heeft veel onderliggend lijden in de samenleving naar boven gebracht “die te maken heeft met te veel doorgeslagen individualisering, marktmacht en een overheid die als een bedrijf gerund is”, zegt Heerma. Dat zie je volgens hem in alles terug. “Flexwerkers kloppen door corona aan bij de voedselbank. In een stad als Amsterdam is dat verdubbeld de afgelopen tijd. En je zou maar twintiger zijn, een studieschuld en een flexbaan hebben en geen uitzicht hebben op een betaalbare woning.”

Volgens Heerma is het doorslagen individualisme een trend die in de jaren negentig is ingezet en ook lang binnen zijn eigen partij is omarmd. “Er is een te groot geloof in de markt ontstaan. In de ‘invisible hand’ en dat alles vanzelf goed zou komen.” Dat geloof heeft volgens de CDA’er geleid tot een oneerlijke arbeidsmarkt, waar het verschil tussen de kansrijken en de kansarmen te groot geworden is.

De overheid moet weer meer maatschappelijke taken op zich nemen, zoals huisvesting. “De markt zou ervoor zorgen dat er betaalbare woningen voor de middenklasse zouden zijn.” Maar dat idee is volgens Heerma nu achterhaald.

‘Kentering al gaande in de samenleving’

We moeten terug naar meer aandacht voor de samenleving, stelt de voorman van de christendemocraten. Dat vereist een herijking, een nieuwe maatschappelijke ordening, “waarbij de politiek weer het lef heeft om lijnen uit te zetten”. “Ik denk dat deze kentering al gaande is in de samenleving.”

De open wereldeconomie heeft de laatste jaren ook geleid tot veel welvaart. Zo zijn kinderen die in Nederland opgroeien het gelukkigst, bleek onlangs uit een wereldwijd onderzoek van Unicef. “Natuurlijk heeft de open wereldeconomie veel welvaart gebracht, maar ook ongelijkheid en scheefgroei”, beargumenteert Heerma. “Neem het zzp’erschap. Het is voor de één een manier om vrij te zijn en heel veel geld te verdienen en voor een ander is er een construct ontstaan waarbij je zonder enige bescherming niet eens het minimumloon haalt. Dat is scheefgetrokken.”

Meer productie in eigen land

Ook is Nederland volgens Heerma te veel afhankelijk geworden van het buitenland. Dat bleek volgens hem ook tijdens de coronacrisis. “Als je het hebt over de toelevering van mondkapjes en medicijnen, zie je dat afhankelijk zijn van China en India voor vitale zaken niet werkt. Voor dit soort zaken moet je meer terug naar productie in Nederland. Maar ook moeten we medicijnen in Europa gaan maken zodat we niet afhankelijk zijn van de andere kant van de wereld. Dat werkt niet.”

‘Boodschap abstract’

Koningshuisdeskundige Josine Droogendijk is kritisch op de boodschap van Heerma. “Voor mij moeten politieke boodschappen heel duidelijk zijn. Ik vind dit abstract klinken. Hoe zie ik het in mijn portemonnee en in mijn geluk terug?” Volgens Heerma zijn zijn ideeën niet abstract. Zo wil hij een minister voor volkshuisvesting, zodat de middenklasse weer betaalbaar kan wonen. Maar hij spreekt vooral van een richting.

LEES OOK: Hugo de Jonge kritisch op liberalisme: ‘De verkiezingen zijn begonnen’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is, als er niets gebeurt, over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders….

Lees meer