main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 september 2020 — 09:37

Hugo de Jonge kritisch op liberalisme: ‘De verkiezingen zijn begonnen’

CDA-voorman Hugo de Jonge pleitte zondag in de Abel Herzberglezing voor meer solidariteit, onder andere op de arbeidsmarkt. Zo wil hij een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook uitte hij flinke kritiek op het liberalisme. Daarmee lijkt het erop dat de verkiezingen zijn begonnen, zegt VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De liberale agenda van grenzeloze vrijheid, globalisering en doorgeschoten marktwerking, heeft geleid tot een samenleving waarin het recht van de sterkste veel te veel ruimte heeft gekregen”, zei De Jonge. “Corona heeft de tekortkomingen van het liberalisme aan het licht gebracht.”

De Jonge wil zich vooral profileren in aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen, zegt Heerema. “We moeten constateren dat de verkiezingen zijn begonnen. Volgens mij moet de coronaminister vooral bezig zijn met het land besturen en uit de crisis halen. We zitten in een diepe crisis, daar kun je al je tijd aan besteden.”

Marktwerking

NRC-columnist Aylin Bilic stoorde zich aan de speech van De Jonge. “Alles wat met marktwerking te maken heeft, wordt als neoliberaal betiteld. Het is een beetje een scheldwoord geworden. Men gaat heel erg uit van winstmaximalisatie en eigenbelang. Ik denk niet dat liberale partijen dat als uitgangspunt nemen.”

“Feitelijk klopt het niet dat wij doorgeslagen marktwerking hebben”, zegt Bilic. “Dat is voor de zorgsector niet het geval.”

Bilic vraagt zich af hoe verstandig het is om nu al met campagne-uitingen te komen. “Zeker op deze manier. Om de partijen waarmee je samenwerkt weg te zetten als partijen die alleen maar met geld bezig zijn, dat is heel slecht.”

LEES OOK: Hugo de Jonge: ‘CDA heeft een middenkoers te varen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer