main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 6 augustus 2020 — 00:23

Beautysalon Nederlandse inwoonster Beiroet verwoest: ‘Ik moet door voor de meiden’

Het hart van Libanese hoofdstad Beiroet werd gisteravond in één klap weggevaagd door een gigantisch explosie in de haven van de stad. Ook de beautysalon van de Nederlandse Michele Schuddebeurs, inwoonster van Beiroet, is in puin. Haar bedrijf ligt op tien minuten afstand van de rampplek. “Ik ben enorm geschrokken”, zegt ze in Op1.

Schuddebeurs was op het moment van de explosie in Nederland. “De appjes kwamen binnen en ik dacht: er is toch niet weer iets in Beiroet? Ik woon er al 27 jaar en ik heb dus al veel meegemaakt.” De man van Schuddebeurs was op het moment van de ramp wel in Libanon. “Hij was helemaal overstuur. Huilend aan de telefoon zei hij: ‘Michele, je winkel is weg’.” De familie van Schuddebeurs is ongedeerd. “Maar onder mijn vrienden en kennissen zijn wel gewonden.”

Het dodental van de ramp in de Libanese hoofdstad ligt volgens de laatste officiële cijfers op 135. Er zijn ongeveer 5000 gewonden en nog steeds vermisten. Schuddebeurs vreest dat het dodental nog hard zal oplopen. “Mensen in Libanon hebben niet vaak een id-kaart bij zich. Dus ze hebben geen idee wie er onder het puin ligt”, denkt ze.

‘We kunnen haar niet vinden’

Zelf kan Schuddebeurs geen contact krijgen met haar schoonmaakster. “Ik dacht dat het meisje dat schoonmaakt bij mijn salon thuis was, maar ik kom er net achter dat ze op de zaak was. We kunnen haar niet vinden”, zegt ze.

“Iedereen die ik gesproken heb, heeft ergens iets meegemaakt.” Ook hebben volgens Schuddebeurs veel van haar vrienden gehoorschade opgelopen door de knal. “Die horen helemaal niets.”

Ook belangrijke graanopslag verwoest

Voormalig Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn woonde jaren in Beiroet en hij vreest voor de langetermijngevolgen van de explosie. Die heeft namelijk ook de belangrijkste graanopslag van het land verwoest. Libanon heeft daardoor nog voor “iets minder dan een maand” aan graanreserves over, waarschuwt minister van Economische Zaken Raoul Nehme vandaag. Dat is volgens hem veel te weinig.

Ook de haven van Beiroet is volledig verwoest. “Dingen invoeren om te herbouwen wordt daardoor al een probleem”, zegt Van der Hoorn. Volgens hem is vooral de wijk achter de haven zwaar getroffen. “Dat is gewoon een wijk waar mensen leven en de uitgaanswijk van Beiroet.”

Miljoenen vluchtelingen

Vanuit Europa gaan onder meer experts uit Nederland, Duitsland, Rusland, Tsjechië en Frankrijk naar Beiroet. Volgens Van der Hoorn is er nu vooral medische hulp en zoekhulp nodig. “Er liggen nog mensen onder het puin. Je hebt miljoenen vluchtelingen in Libanon, die melden zich natuurlijk niet keurig als ze uit een vluchtelingenkamp naar Beiroet komen. Dus hoeveel mensen liggen er daarvan nog onder het puin?”

Schuddebeurs hoopt zo snel mogelijk terug te keren naar Beiroet “om haar vrienden een knuffel te geven”. Ze hoopt op internationale hulp bij de wederopbouw van de stad. Zelf wil ze zo snel mogelijk haar bedrijf weer openen, vooral voor haar werknemers. “Ik moet door voor de meiden.”

LEES OOK: ‘Zeker 200.000 mensen dakloos door explosie in Beiroet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer