main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Zaak Van Je Leven - 16 juli 2020 — 12:21

WNL Misdaadarchief: Hij vermoordde zijn nichtje Mariska Peters, maar droeg ook haar kist

Het is 9 februari 2015 als de 21-jarige Mariska Peters rond middernacht in haar zwarte Fiat Punto vertrekt. Ze heeft haar werkkleding voor de volgende dag al klaargelegd en boterhammen gesmeerd. Ze zou het ochtendlicht nooit meer te zien krijgen.

Terwijl de zaak in de media breed wordt uitgemeten, zoeken rechercheurs op de achtergrond naar mogelijke aanwijzingen. In het WNL-programma De Zaak van je Leven vertellen de betrokken onderzoekers over het verloop van deze bizarre situatie.

LEES OOK: WNL Misdaadarchief: Afgrijslijke moord op het onbekende rozenmeisje schokte Lottum

“Mariska was op het moment van de verdwijning meerderjarig, waardoor het in eerste instantie als een niet-acute zaak werd beschouwd”, vertelt een van de rechercheurs. Na het nodige contacten- en sporenonderzoek, stuit het team op een verdacht bericht in de telefoon van haar oom Johan. Een telefoon die alleen hij gebruikte en vrijwillig had afgegeven bij de politie. Johan is de broer van Mariska’s vader en een veroordeeld zedendelinquent. Hij zat vast in een tbs-kliniek, maar had wel de vrijheid om naar buiten te gaan.

Stille tocht

Tijdens een zoektocht in een nabij gelegen natuurgebied, waar zowel het telefoonsignaal van Mariska alsmede die van Johan naar toe verwees, wordt het lichaam van Mariska gevonden. Een klap in het gezicht van de familie, die niet veel later een stille tocht organiseerde om Mariska te eren. Oom Johan liep voorop. “Hij leek oprecht te rouwen”, zegt een wijkagent. Tijdens de begrafenis draagt Johan de kist. Niemand vermoedt op dat moment dat hij de dader is, behalve de rechercheurs.

“We hadden sterke vermoedens, maar wilden geen incomplete zaak indienen. Op zo’n moment moet je vanuit professionaliteit handelen en niet vanuit je gevoel”, vertelt een van hen. Niet veel later wordt Johan gearresteerd. Hij ontkent alles, maar de bewijzen tegen hem laten geen ruimte voor twijfel over.

WNL duikt deze zomer in het WNL Misdaadarchief. Deze geruchtmakende zaken kwamen de afgelopen jaren langs in de misdaadprogramma’s zoals Misdaadcollege, Zaak van je Leven en Doden Liegen Niet. Alle programma’s van Zaak van je Leven zijn terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer