main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 3 juni 2020 — 14:59

CNV krijgt ‘tientallen signalen’ dat bedrijven vakantiegeld niet willen uitbetalen

Het vakantiegeld is niet voor iedereen een zekerheid dit jaar: vooral kleinere bedrijven kunnen of willen door de coronacrisis het jaarlijkse extraatje niet uitbetalen. Dat zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen het Financieel Dagblad.

Het CNV stelde vorige maand een meldpunt in, nadat uit een eerdere enquête bleek dat acht procent van de werknemers dit jaar geen vakantiegeld zou krijgen. Inmiddels zijn er ‘tientallen meldingen’ binnengekomen. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen hun vakantiegeld, 8 procent van het jaarloon, dreigen mis te lopen. “Maar we horen voldoende om te zeggen dat het water bij veel bedrijven hoog aan de lippen staat”, zegt Fortuin.

Ook niet-leden kunnen zich melden bij het meldpunt van het CNV.

In de evenementenbranche, die hard is geraakt door de coronacrisis, lijkt het uitbetalen van het vakantiegeld het meest onzeker. Ook werkgevers in de horeca en in de contactberoepen proberen het vakantiegeld later of gespreid te betalen. In sommige gevallen wordt geprobeerd het vakantiegeld helemaal niet uit te keren.

CNV sluit rechtszaken niet uit

CNV neemt contact op met bedrijven om een oplossing te zoeken, maar Fortuin sluit rechtszaken niet uit. Werknemers hebben wettelijk gezien recht op vakantiegeld, dat aan het einde van deze maand moet zijn uitbetaald.

Fortuin ziet in de coronacrisis ‘dingen die hij niet eerder heeft meegemaakt’. “Er is een bedrijf met duizenden werknemers dat afscheid wil nemen van een derde van het personeel, zonder transitievergoeding, geen salarisverhogingen meer en compleet nieuwe arbeidsvoorwaarden.”

LEES OOK: Krijgen we nog wel vakantiegeld dit jaar? ‘Het is een recht van de werknemer’

 

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer