main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2020 — 15:31

Bleker wil stikstofcrisis oplossen met zonneweides: ‘Boeren moeten structureel extra geld verdienen’

Het kabinet trok vorige maand definitief 5 miljard euro uit voor de aanpak van de stikstofcrisis. Volgens oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker zijn de stikstofplannen echter nog altijd niet toereikend, dus komt hij met een eigen plan. “Maak het nu makkelijk voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren”, is zijn oproep.

Het plan van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, behartigt niet de belangen van de boeren en ook niet die van de milieuorganisaties, vinden de belangenorganisaties aan beide kanten. Kan de minister ooit iedereen tevreden stellen? Bleker denkt van niet. “Het is een deerniswekkend lot dat onze minister heeft, maar we kunnen haar wel helpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vergunning

Bleker werkt zelf in de ontwikkeling van de zonne-energie: hij is momenteel directeur van Powerfield, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Zijn voorstel is dan ook om het makkelijker te maken voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren. “Het is heel moeilijk om in Nederland voor een boer om een vergunning te krijgen voor een klein zonnepark”, weet hij. Een zonneweide zou volgens Bleker veel geld voor de boer opleveren, 25 jaar lang. “De investering doet de elektriciteitswereld. De boer kan dan investeren in duurzame technieken en ook tijdelijk het aantal koeien terugbrengen.”

Voor een zonneveld van vier tot vijf hectare moet je hele procedures door, weet Bleker. Er moet goed gekeken worden of zo’n zonneweide niet juist het landschap aantast en er wordt bijvoorbeeld archeologisch onderzoek gedaan. Zo’n weide aanleggen kan ook zeker niet overal, zegt Bleker: “Je moet het ook niet op de top van een Friese terp doen, je moet het doen bij bedrijven waar het kan en waar het verantwoord is.”

Zonneweide

Het idee is dat een bedrijf 25 tot 35 procent van de veestapel afstoot. De fosfaat- en ammoniakrechten moeten dan buiten werking worden gesteld voor het bedrijf. Als tegenprestatie verstrekt de overheid hiervoor een vergunning voor een zonnepark.

De zonneweide wordt geëxploiteerd door een gespecialiseerd bedrijf, waarbij de boer een jaarlijkse huur van minimaal 5500 euro per hectare en een vergoeding voor beheer van 600 euro per hectare ontvangt. Met die prijzen zouden energiebedrijven in zee gaan.

Permanent extra geld verdienen

Hetgeen waar de boeren het meeste baat bij hebben is namelijk het hebben van een mogelijkheid om structureel, permanent extra geld te verdienen. “Daar moeten we het in zoeken, in toegevoegde verdiencapaciteit waarmee de boer 25 tot 30 jaar lang weet: dit betekent extra inkomsten. Dat zit in geen enkel plan tot nu toe.”

Dat Bleker, als directeur van een een bedrijf dat zonneparken ontwikkeld, pleit voor de aanleg van zonneparken bij boeren, is uiteraard niet geheel verrassend. Wat verdient hij er zelf aan? “Ik heb gewoon inkomen, maar het is goed voor de boer en het is ook rendement voor de ontwikkelaars, voor de elektriciteitsmaatschappijen die hierin investeren”, zegt Bleker. “Niet alleen het bedrijf waar ik aan verbonden ben.”

‘Dat ontken ik ook niet’

Daarbij zou je kunnen denken dat Bleker tien jaar geleden al de kans had om te helpen met de oplossing van het stikstofprobleem, toen hij zelf staatssecretaris van landbouw was. CDA, PvdA en de VVD kwamen toentertijd met de ‘Programmatische Aanpak Stikstof’ (PAS), maar dat sneuvelde gezien het juridisch niet haalbaar bleek. Uiteindelijk zitten we nog steeds met de gebakken peren. “Ik ben ook verantwoordelijk voor een stukje dat er is ontstaan, daar loop ik niet voor weg en dat ontken ik ook niet”, zegt Bleker. “Maar ik ben ook iemand die wel weer in nieuwe oplossingen denkt. Ik ben toevallig in deze branche terechtgekomen. Ik ga niet op mijn handen zitten. Als ik denk: he, ik kan hier iets combineren, dan presenteer ik dat.” En als hij daar rendement uit kan halen, “dan prima”, aldus Bleker.

Het plan is tot nu toe nog niet echt gepresenteerd, maar Bleker verwacht dat boeren denken dat dit zeker iets gaat bieden. “En als je zegt: die Bleker heeft twee petten op, die Bleker heeft het toen niet goed gedaan: dan zeg ik, beoordeel het plan.”

LEES OOK: Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer