main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2020 — 15:31

Bleker wil stikstofcrisis oplossen met zonneweides: ‘Boeren moeten structureel extra geld verdienen’

Het kabinet trok vorige maand definitief 5 miljard euro uit voor de aanpak van de stikstofcrisis. Volgens oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker zijn de stikstofplannen echter nog altijd niet toereikend, dus komt hij met een eigen plan. “Maak het nu makkelijk voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren”, is zijn oproep.

Het plan van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, behartigt niet de belangen van de boeren en ook niet die van de milieuorganisaties, vinden de belangenorganisaties aan beide kanten. Kan de minister ooit iedereen tevreden stellen? Bleker denkt van niet. “Het is een deerniswekkend lot dat onze minister heeft, maar we kunnen haar wel helpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vergunning

Bleker werkt zelf in de ontwikkeling van de zonne-energie: hij is momenteel directeur van Powerfield, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Zijn voorstel is dan ook om het makkelijker te maken voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren. “Het is heel moeilijk om in Nederland voor een boer om een vergunning te krijgen voor een klein zonnepark”, weet hij. Een zonneweide zou volgens Bleker veel geld voor de boer opleveren, 25 jaar lang. “De investering doet de elektriciteitswereld. De boer kan dan investeren in duurzame technieken en ook tijdelijk het aantal koeien terugbrengen.”

Voor een zonneveld van vier tot vijf hectare moet je hele procedures door, weet Bleker. Er moet goed gekeken worden of zo’n zonneweide niet juist het landschap aantast en er wordt bijvoorbeeld archeologisch onderzoek gedaan. Zo’n weide aanleggen kan ook zeker niet overal, zegt Bleker: “Je moet het ook niet op de top van een Friese terp doen, je moet het doen bij bedrijven waar het kan en waar het verantwoord is.”

Zonneweide

Het idee is dat een bedrijf 25 tot 35 procent van de veestapel afstoot. De fosfaat- en ammoniakrechten moeten dan buiten werking worden gesteld voor het bedrijf. Als tegenprestatie verstrekt de overheid hiervoor een vergunning voor een zonnepark.

De zonneweide wordt geëxploiteerd door een gespecialiseerd bedrijf, waarbij de boer een jaarlijkse huur van minimaal 5500 euro per hectare en een vergoeding voor beheer van 600 euro per hectare ontvangt. Met die prijzen zouden energiebedrijven in zee gaan.

Permanent extra geld verdienen

Hetgeen waar de boeren het meeste baat bij hebben is namelijk het hebben van een mogelijkheid om structureel, permanent extra geld te verdienen. “Daar moeten we het in zoeken, in toegevoegde verdiencapaciteit waarmee de boer 25 tot 30 jaar lang weet: dit betekent extra inkomsten. Dat zit in geen enkel plan tot nu toe.”

Dat Bleker, als directeur van een een bedrijf dat zonneparken ontwikkeld, pleit voor de aanleg van zonneparken bij boeren, is uiteraard niet geheel verrassend. Wat verdient hij er zelf aan? “Ik heb gewoon inkomen, maar het is goed voor de boer en het is ook rendement voor de ontwikkelaars, voor de elektriciteitsmaatschappijen die hierin investeren”, zegt Bleker. “Niet alleen het bedrijf waar ik aan verbonden ben.”

‘Dat ontken ik ook niet’

Daarbij zou je kunnen denken dat Bleker tien jaar geleden al de kans had om te helpen met de oplossing van het stikstofprobleem, toen hij zelf staatssecretaris van landbouw was. CDA, PvdA en de VVD kwamen toentertijd met de ‘Programmatische Aanpak Stikstof’ (PAS), maar dat sneuvelde gezien het juridisch niet haalbaar bleek. Uiteindelijk zitten we nog steeds met de gebakken peren. “Ik ben ook verantwoordelijk voor een stukje dat er is ontstaan, daar loop ik niet voor weg en dat ontken ik ook niet”, zegt Bleker. “Maar ik ben ook iemand die wel weer in nieuwe oplossingen denkt. Ik ben toevallig in deze branche terechtgekomen. Ik ga niet op mijn handen zitten. Als ik denk: he, ik kan hier iets combineren, dan presenteer ik dat.” En als hij daar rendement uit kan halen, “dan prima”, aldus Bleker.

Het plan is tot nu toe nog niet echt gepresenteerd, maar Bleker verwacht dat boeren denken dat dit zeker iets gaat bieden. “En als je zegt: die Bleker heeft twee petten op, die Bleker heeft het toen niet goed gedaan: dan zeg ik, beoordeel het plan.”

LEES OOK: Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer