main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2020 — 15:31

Bleker wil stikstofcrisis oplossen met zonneweides: ‘Boeren moeten structureel extra geld verdienen’

Het kabinet trok vorige maand definitief 5 miljard euro uit voor de aanpak van de stikstofcrisis. Volgens oud-staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker zijn de stikstofplannen echter nog altijd niet toereikend, dus komt hij met een eigen plan. “Maak het nu makkelijk voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren”, is zijn oproep.

Het plan van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, behartigt niet de belangen van de boeren en ook niet die van de milieuorganisaties, vinden de belangenorganisaties aan beide kanten. Kan de minister ooit iedereen tevreden stellen? Bleker denkt van niet. “Het is een deerniswekkend lot dat onze minister heeft, maar we kunnen haar wel helpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vergunning

Bleker werkt zelf in de ontwikkeling van de zonne-energie: hij is momenteel directeur van Powerfield, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland. Zijn voorstel is dan ook om het makkelijker te maken voor boeren om een kleinschalige zonneweide te realiseren. “Het is heel moeilijk om in Nederland voor een boer om een vergunning te krijgen voor een klein zonnepark”, weet hij. Een zonneweide zou volgens Bleker veel geld voor de boer opleveren, 25 jaar lang. “De investering doet de elektriciteitswereld. De boer kan dan investeren in duurzame technieken en ook tijdelijk het aantal koeien terugbrengen.”

Voor een zonneveld van vier tot vijf hectare moet je hele procedures door, weet Bleker. Er moet goed gekeken worden of zo’n zonneweide niet juist het landschap aantast en er wordt bijvoorbeeld archeologisch onderzoek gedaan. Zo’n weide aanleggen kan ook zeker niet overal, zegt Bleker: “Je moet het ook niet op de top van een Friese terp doen, je moet het doen bij bedrijven waar het kan en waar het verantwoord is.”

Zonneweide

Het idee is dat een bedrijf 25 tot 35 procent van de veestapel afstoot. De fosfaat- en ammoniakrechten moeten dan buiten werking worden gesteld voor het bedrijf. Als tegenprestatie verstrekt de overheid hiervoor een vergunning voor een zonnepark.

De zonneweide wordt geëxploiteerd door een gespecialiseerd bedrijf, waarbij de boer een jaarlijkse huur van minimaal 5500 euro per hectare en een vergoeding voor beheer van 600 euro per hectare ontvangt. Met die prijzen zouden energiebedrijven in zee gaan.

Permanent extra geld verdienen

Hetgeen waar de boeren het meeste baat bij hebben is namelijk het hebben van een mogelijkheid om structureel, permanent extra geld te verdienen. “Daar moeten we het in zoeken, in toegevoegde verdiencapaciteit waarmee de boer 25 tot 30 jaar lang weet: dit betekent extra inkomsten. Dat zit in geen enkel plan tot nu toe.”

Dat Bleker, als directeur van een een bedrijf dat zonneparken ontwikkeld, pleit voor de aanleg van zonneparken bij boeren, is uiteraard niet geheel verrassend. Wat verdient hij er zelf aan? “Ik heb gewoon inkomen, maar het is goed voor de boer en het is ook rendement voor de ontwikkelaars, voor de elektriciteitsmaatschappijen die hierin investeren”, zegt Bleker. “Niet alleen het bedrijf waar ik aan verbonden ben.”

‘Dat ontken ik ook niet’

Daarbij zou je kunnen denken dat Bleker tien jaar geleden al de kans had om te helpen met de oplossing van het stikstofprobleem, toen hij zelf staatssecretaris van landbouw was. CDA, PvdA en de VVD kwamen toentertijd met de ‘Programmatische Aanpak Stikstof’ (PAS), maar dat sneuvelde gezien het juridisch niet haalbaar bleek. Uiteindelijk zitten we nog steeds met de gebakken peren. “Ik ben ook verantwoordelijk voor een stukje dat er is ontstaan, daar loop ik niet voor weg en dat ontken ik ook niet”, zegt Bleker. “Maar ik ben ook iemand die wel weer in nieuwe oplossingen denkt. Ik ben toevallig in deze branche terechtgekomen. Ik ga niet op mijn handen zitten. Als ik denk: he, ik kan hier iets combineren, dan presenteer ik dat.” En als hij daar rendement uit kan halen, “dan prima”, aldus Bleker.

Het plan is tot nu toe nog niet echt gepresenteerd, maar Bleker verwacht dat boeren denken dat dit zeker iets gaat bieden. “En als je zegt: die Bleker heeft twee petten op, die Bleker heeft het toen niet goed gedaan: dan zeg ik, beoordeel het plan.”

LEES OOK: Baudet hekelt stikstofplannen van het kabinet: ‘Herzie de afspraken over natuur’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer