main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 24 mei 2020 — 15:19

CDA: geen landbouwsubsidies naar koningshuizen en vrienden van regeringsleiders

Jaarlijks belanden honderden miljoenen euro’s aan landbouwsubsidies van de Europese Unie in zakken van rijke landeigenaren, onder meer in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Ook zouden subsidies terechtkomen bij koningshuizen. Dat is een slechte zaak, stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in WNL op Zondag op NPO 1.

Het gaat om gelden die niet bij de nieuwe Green Deal horen, maar bij het klassieke landbouwbeleid, benadrukt De Lange. Ieder jaar geeft de Europese Unie 65 miljard euro per jaar uit aan landbouwsubsidies. “Daar gaat nog veel fout. Wat mij betreft horen die gelden niet naar Koningshuizen te gaan, of naar grootgrondbezitters en al helemaal niet naar vrienden van politieke leiders in bepaalde lidstaten. Betalen is één ding, maar het geld op de juiste plek terecht laten komen is een ander ding.”

De Engelse kroonprins Prins Charles heeft bijvoorbeeld veel land in bezit, zegt De Lange. “En op basis daarvan kan hij automatisch aanspraak maken op subsidie. Ik heb mij laten vertellen dat ons eigen Koninklijk Huis in het verleden op olijfbomen in Italië landbouwsubsidie heeft ontvangen. Ik denk niet dat zij dat nodig hebben.”

Green Deal

Woensdag presenteerde eurocommissaris Frans Timmermans de nieuwe Green Deal. Daarin staat onder meer dat we met z’n allen minder vlees moeten gaan eten. “Als je de stukken leest, gaat het met name om twee dingen”, zegt De Lange. “Het gaat om verantwoord en duurzaam consumeren. Daarnaast gaat het over het terugdringen van de CO2-uitstoot, ook vanuit de landbouw. Daar moet ik bij zeggen dat de Europese landbouw de enige landbouw is die echt een reductie van twintig procent gerealiseerd heeft. Dat doen andere delen van de wereld ons niet na. Er is veel gebeurd, maar er zal meer moeten gebeuren.”

Afhankelijk stond in de gelekte plannen dat promotiecampagnes over het eten van vlees zouden worden afgeschaft binnen de Europese Unie. Dat zinnetje is verdwenen uit de definitieve plannen. Terecht, vindt De Lange. Zij vindt dat de Europese Commissie burgers niet moet opleggen wat ze wel of niet moeten eten. “Dat neemt mensen niet mee.”

Boeren moeten financieel worden gecompenseerd

Ook vindt de CDA’er dat er in de Green Deal te weinig aandacht is voor het financiële perspectief voor boeren. Zo moet er volgens de nieuwe plannen meer aandacht zijn voor dierenwelzijn, maar wordt er volgens De Lange te weinig gesproken over financiële compensaties. “Mijn grote kritiek op dit voorstel, waar een hel boel goede dingen in zitten, is dat er eisen worden neergelegd, maar dat ik geen verdienmodel zie voor boeren. Die willen wel, maar zij zeggen: dan moet ik er ook voor betaald krijgen.”

“Dat zie ik in deze stukken van de Europese Commissie niet of te weinig”, gaat De Lange verder. “Ik denk dat we onze Europese mededingingsregels best een stukje mogen aanpassen. Als je afspraken maakt over dierenwelzijn, over klimaat of over milieu en dat kost meer geld, dan mag je er ook een prijsafspraak over maken”, besluit de Europarlementariër.

LEES OOK: Brussel wil minder vleesconsumptie: ‘Gaat mij behoorlijk ver dat Timmermans gaat bepalen wat ik eet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer